<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Gazprom orosz állami gázvállalat aggodalmát fejezte ki kedden amiatt, hogy Ukrajna máig nem fizette ki azt a 882 millió dollárt, amellyel az augusztus havi gázszállítmányért tartozik.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője ukrán médiajelentések szerint hangsúlyozta, hogy "a helyzet nagyon komoly, amelyet sürgősen meg kell oldani". A szerződés szerint ugyanis a fizetési feltételek megszegése esetén Moszkva kötelezheti Ukrajnát arra, hogy előre fizessen a gázszállítmányokért.

Miller emlékeztetett arra, a Gazprom az utóbbi időben nem egy alkalommal tett engedményt Kijevnek, hogy ki tudja fizetni az orosz földgázt. Ezek között említette, hogy a Gazprom előre fizetett az Ukrajna területén keresztül Európába irányuló gázszállításért, amely így 2015 januárjáig ki van egyenlítve.

Annak érdekében, hogy Ukrajna átvészelje az őszi-téli szezont, és feltölthesse gáztározóit, Miller állítása szerint 5 milliárd köbméter földgázt jelentős árkedvezménnyel, ezer köbméterenként 269 dollárért adott a Gazprom. Hangsúlyozta, hogy ez több mint félmilliárd dolláros kedvezmény.

Szavai szerint megegyezés született arról is, hogy az augusztusi szállítmányért október 1-jéig fizet Ukrajna. "Hamarosan itt az október vége, de a számla még mindig nincs kifizetve" - tette hozzá a Gazprom vezetője.

A Gazpromnál arra a kérdésre még nem adtak választ, hogy Ukrajna fizetési elmaradása veszélyezteti-e az Európába irányuló orosz gázszállítást.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.