Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A közel két éves lemaradás felét biztos be lehet hozni az atomerőműnél.

Hetente három-négy alkalommal is összeülnek az orosz és magyar atomenergetikai szakemberek, hogy kitalálják, hogyan lehetne behozni a lemaradást az új atomerőművi blokkok építésénél. Merthogy csúszásban vannak: a beruházás csak jövő év elején tud elindulni, holott még 2014 elején írták alá az államközi szerződést a projektről.

A kormány illetékesei szerint közel két év telt el anélkül, hogy érdemben haladt volna a beruházás. Ennek oka a reméltnél hosszabbra nyúlt európai uniós engedélyezési eljárás volt: a dokumentumok már 2013 őszén, vagyis a szentesítésük előtt Brüsszelbe kerültek, ahol aztán éveket ültek a papírokon a bizottságban.

A szükséges engedélyek végül több szakaszban, de megérkeztek, s bár ez idő alatt is haladt a beruházás előkészítése, az ütemezést értelemszerűen nem lehetett tartani.

Abban egyébként nincs konszenzus a kormányon belül, hogy ténylegesen mekkora csúszásban van az új blokkok kivitelezése. Süli János, a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter korábban 22 hónapot (vagyis majdnem két teljes évet) emlegetett, míg Lázár János a legutóbbi Kormányinfón kérdésünkre 18-20 hónapot mondott.

Süli János 

Vajon be lehet-e hozni a lemaradást, és a 2025-2026-os határidőre elkészül-e a kivitelező Roszatom a blokkokkal? Erre a kérdésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az mfor-nak adott interjúban azt válaszolta, hogy a késlekedést nyilván nem lehet figyelmen kívül hagyni a határidőkkel kapcsolatban, de majd a kormányzati szakemberek elmondják, behozható-e az időveszteség.

Lázár Jánost is megkérdeztük arról, mire lehet számítani, tartható-e a határidő, és hogyan érintené az esetleges csúszás az államközi megállapodást, az oroszok által biztosított 10 milliárd eurós hitelkeretet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az EU által okozott csúszásnak legalább a fele biztos visszanyerhető, mivel a beruházás előkészítése időközben haladt.

Azon dolgozunk az oroszokkal, hogyan tudnánk ezt a határidőt közösen betartani. A beruházás elhúzódása senkinek nem áll érdekében. Magyarországnak fontos tárgyalási pozíciója, hogy egy fix összegű, fix határidőre elkészülő, kulcsra kész erőművet vesz. Ebből nem nagyon akarunk engedni, inkább készek vagyunk a megállapodás lehetőségét keresni abban, hogyan tudjuk közösen ledolgozni az elmaradást, amit az Európai Bizottság okozott. Süli János minisztertársamtól azt a tájékoztatást kaptam, hogy hetente 3-4 egyeztetési napot is tartanak, tehát egy olyan munkametódus alakult ki, ahol a magyar és az orosz műszaki szakemberek folyamatosan dolgoznak a határidő veszteség lefaragásán - közölte Lázár.

Ami pedig az orosz hitelmegállapodás részleteit illeti – 2026-tól akkor is el kell kezdenünk törleszteni, ha nem indulnak el az új blokkok – a miniszter szavaiból az derült ki, hogy a kormány nem folytat tárgyalást az oroszokkal, amely a megállapodás feltételeinek módosítását célozná.

A kormányzati nyilatkozatokból mi az olvassuk ki, hogy megfeszített munkára lesz szükség annak érdekében, hogy időben elkészüljön a beruházás Pakson. Egyik megkérdezett miniszter, illetve illetékes sem zárta ki egyértelműen, hogy nem sikerül betartani a határidőt. Ebben az esetben viszont a felelősség tisztázására lesz szükség – vis maior miatt állt be késlekedés, vagy valamelyik fél nem tett meg mindent az ütemezés betartása érdekében – annak érdekében, hogy el lehessen dönteni, az államközi szerződésben foglaltakat hogyan kell alkalmazni ebben a nem várt helyzetben.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.