TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A közel két éves lemaradás felét biztos be lehet hozni az atomerőműnél.

Hetente három-négy alkalommal is összeülnek az orosz és magyar atomenergetikai szakemberek, hogy kitalálják, hogyan lehetne behozni a lemaradást az új atomerőművi blokkok építésénél. Merthogy csúszásban vannak: a beruházás csak jövő év elején tud elindulni, holott még 2014 elején írták alá az államközi szerződést a projektről.

A kormány illetékesei szerint közel két év telt el anélkül, hogy érdemben haladt volna a beruházás. Ennek oka a reméltnél hosszabbra nyúlt európai uniós engedélyezési eljárás volt: a dokumentumok már 2013 őszén, vagyis a szentesítésük előtt Brüsszelbe kerültek, ahol aztán éveket ültek a papírokon a bizottságban.

A szükséges engedélyek végül több szakaszban, de megérkeztek, s bár ez idő alatt is haladt a beruházás előkészítése, az ütemezést értelemszerűen nem lehetett tartani.

Abban egyébként nincs konszenzus a kormányon belül, hogy ténylegesen mekkora csúszásban van az új blokkok kivitelezése. Süli János, a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter korábban 22 hónapot (vagyis majdnem két teljes évet) emlegetett, míg Lázár János a legutóbbi Kormányinfón kérdésünkre 18-20 hónapot mondott.

Süli János 

Vajon be lehet-e hozni a lemaradást, és a 2025-2026-os határidőre elkészül-e a kivitelező Roszatom a blokkokkal? Erre a kérdésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az mfor-nak adott interjúban azt válaszolta, hogy a késlekedést nyilván nem lehet figyelmen kívül hagyni a határidőkkel kapcsolatban, de majd a kormányzati szakemberek elmondják, behozható-e az időveszteség.

Lázár Jánost is megkérdeztük arról, mire lehet számítani, tartható-e a határidő, és hogyan érintené az esetleges csúszás az államközi megállapodást, az oroszok által biztosított 10 milliárd eurós hitelkeretet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az EU által okozott csúszásnak legalább a fele biztos visszanyerhető, mivel a beruházás előkészítése időközben haladt.

Azon dolgozunk az oroszokkal, hogyan tudnánk ezt a határidőt közösen betartani. A beruházás elhúzódása senkinek nem áll érdekében. Magyarországnak fontos tárgyalási pozíciója, hogy egy fix összegű, fix határidőre elkészülő, kulcsra kész erőművet vesz. Ebből nem nagyon akarunk engedni, inkább készek vagyunk a megállapodás lehetőségét keresni abban, hogyan tudjuk közösen ledolgozni az elmaradást, amit az Európai Bizottság okozott. Süli János minisztertársamtól azt a tájékoztatást kaptam, hogy hetente 3-4 egyeztetési napot is tartanak, tehát egy olyan munkametódus alakult ki, ahol a magyar és az orosz műszaki szakemberek folyamatosan dolgoznak a határidő veszteség lefaragásán - közölte Lázár.

Ami pedig az orosz hitelmegállapodás részleteit illeti – 2026-tól akkor is el kell kezdenünk törleszteni, ha nem indulnak el az új blokkok – a miniszter szavaiból az derült ki, hogy a kormány nem folytat tárgyalást az oroszokkal, amely a megállapodás feltételeinek módosítását célozná.

A kormányzati nyilatkozatokból mi az olvassuk ki, hogy megfeszített munkára lesz szükség annak érdekében, hogy időben elkészüljön a beruházás Pakson. Egyik megkérdezett miniszter, illetve illetékes sem zárta ki egyértelműen, hogy nem sikerül betartani a határidőt. Ebben az esetben viszont a felelősség tisztázására lesz szükség – vis maior miatt állt be késlekedés, vagy valamelyik fél nem tett meg mindent az ütemezés betartása érdekében – annak érdekében, hogy el lehessen dönteni, az államközi szerződésben foglaltakat hogyan kell alkalmazni ebben a nem várt helyzetben.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.