TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az első három hónap azt mutatja, hogy lassabb ütemben bár, de folytatódik a banki mérlegszerkezetek restruktúrálódása.

Az I. negyedévi követelésminősítések még nem adhatnak korrekt képet arról, hogy az idei kockázati céltartalékképzés, illetve most már értékvesztés az új szabályok szerint, hogyan érinti majd az év végi eredményt. Az biztos, hogy az év végéhez képest az első negyedévben a rossz minősítésű portfolió aránya változatlan, a kétes kategória aránya csökkent, az átlag alatti állományé nőtt, míg a külön figyelendő számottevően nőtt. A képet azért árnyalja, hogy a rossz kategóriában 11, az átlag alattiban 15 mdFt-os állománynövekedés következett be. Kérdés, hogy emögött magasabb kockázatvállalási hajlandóság van-e részben a piaci átrendeződéseket kihasználandó illetve a lakossági és kis- és középvállalati finanszírozás felfutásának következtében?

Az eredmény tekintetében óvatos optimizmus indokolt: a nettó kamateredmény reál 3%-kal, a nettó jutalékbevétel 5%-kal haladja meg a tavalyi negyedévi értéket, az egyéb jövedelem elemek ugyanakkor gyengébben teljesítenek, mert a működési bevételek reálértéken mindössze 1,5%-kal bővültek.

A növekvő vállalati és lakossági finanszírozás ellenére az újabb piaci átrendeződés, a folyamatban lévő fúziók minden szereplőtől a működési hatékonyság fokozását követeli meg.

Ezért "kellemes" meglepetés a működési költségek relatíve alacsony dinamikájú növekedése: annak egyik eleme sem nőtt az inflációt meghaladó ütemben (2001. márciusi év/év infláció: 10,5%). Ehhez persze nagymértékben hozzájárult 2000. márciusától 957 fő leépítése révén a bérjellegű kifizetések és áttételesen egyéb költségvonzatok csökkenése. A jobban kontrollált működést jelzi a költséghatékonysági mutató (működési költség/bruttó pénzügyi és befektetési szolgáltatás eredménye) változása is: 2001. első negyedévében a mutató értéke 67% a 2000. végi 73%-kal szemben.

Mindezek eredőjeként a jelentett adózás előtti eredmény a tavalyi időarányos eredményt reálértéken 40%-kal haladja meg.

A szektor profitabilitása javuló tendenciát mutat, (ez nagymértékben köszönhető annak, hogy a nagy veszteségek eltűnőben vannak): a 2001-re kalkulált ROAA mutató maximum 1,6% körül lehet (2000: 1%), míg a kalkulált ROAE elméleti maximumként 16% körül (2000: 11%), persze ezeket nagymértékben változtathatják az évközben nem egyenletesen megjelenő banküzemi költségek éppúgy, mint a fúziók következtében fellépő addicionális költségek, vagy nem utolsósorban a hitelezési veszteségek.


Forrás: MKB

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.