2017. december 14. 04:16

Az ÁKK is belengette, hogy felléphet a pénzintézetek ellen.

A minap írtunk arról, hogy értesülésünk szerint a kormány fontos bejelentésre készül a bankokat érintően. A pénzintézetek az elmúlt időszakban aktív felvásárlóként jelentek meg a lakossági állampapírok piacán, mivel ez a befektetési forma magasabb kamatot biztosít a számukra, mint az egyéb instrumentumok.

Barcza György, az ÁKK vezetője 

Most egy újabb jelzés érkezett az állam felől, hogy egyre nagyobb figyelemmel kísérik ezt a folyamatot. Az Államadósság Kezelő Központ szerdai tájékoztatása ugyanis kitér erre a jelenségre, a bankok szempontjából fenyegető módon. Ilyenre korábban – legalábbis az elmúlt három havi jelentésben – nem volt példa, vagyis feltételezhetjük, hogy az ÁKK a kormánnyal összehangoltan, azzal együttműködve tesz majd lépéseket a piaci szabályok betartása érdekében.

Kérdés, milyen intézkedésekre számíthatnak a bankok. A tapasztalatok szerint a másodlagos piacon, tehát a lakosságnál lévő papírok felvásárlásában aktívak. Vélhetően ez sem tetszik a kormánynak, mert a nagyobb kamattal nem a bankoknak, hanem a lakossági ügyfeleknek akarnak kedvezni.

Az ÁKK közleményéből viszont arra lehet következtetni, hogy nem pusztán a szabályos keretekbe beleférő, de nem jó szemmel nézett piaci tendenciával lehet baj. A közlemény végén ugyanis ezt írják:

„A szabályok alapján, kibocsátáskor pénzügyi szolgáltatók, bankok számára nem értékesít lakossági állampapírt az állam, azokhoz kizárólag visszavásárlási kötelezettségük során juthatnak hozzá. Amennyiben valamely forgalmazó esetében az ÁKK Zrt. visszaélést tapasztal, jogában áll felbontani a forgalmazói szerződést.”

Vagyis az adósságkezelő egy jogsértésre tekintettel helyez kilátásba szankciót - az eddigi havi kommunikációjától merőben szokatlan módon -, ami messzebbre mutat, mint amit eddig tudni lehetett a lakossági állampapírok piacán zajló folyamatokról.

A korábbi közlemények tartalmától elütő, kifejezetten a bankoknak szánt üzenet alapján még izgalmasabb bejelentés várható a közeljövőben, mint amire előző cikkünk szerint számítani lehetett.

Az ÁKK legfrissebb közleménye szerint továbbra is a Prémium Magyar Állampapírt (PMÁK) vásárolja szívesen a lakosság, de a Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP) is dobogós helyezést ért el novemberben. A 3, illetve az 5 éves PMÁK a legkedveltebb befekteti forma, mert futamidőtől függően 3,5-3,88 százalékos kamatot lehet rajta elérni. A 2MÁP évi 2,5 százalékot kamatozik. Az ÁKK tájékoztatása szerint a forgalmazóktól bekért elsődleges kibocsátási adatok alapján a november havi, több mint 350 milliárd forintos bruttó állampapír értékesítés 90 százalékát kizárólag magánszemélyek vásárolták meg. A fennmaradó 10 százalékot pedig az erre jogosult belföldi non-profit szervezetek - önkormányzatok, társasházak, egyházak - jegyezték le.

Baka F. Zoltán

mfor.hu