2017. április 21. 05:02

A remélt kártérítést a pártja működtetésére kívánja fordítani.

Örömmel tölt el, hogy a kormány hazugsága miatt egy újabb kártérítési perből befolyó összeget fordíthatok majd a Demokratikus Koalíció működtetésére - reagált csütörtökön közleményben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az aznapi Kormányinfón elhangzottakra.

Gyurcsány Ferenc 

Mint írtuk, a tájékoztatón az mfor tudósítója megkérdezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert egy sajtóinformációról, mely szerint 18 milliárd forintot bukhat Magyarország egy uniós pályázat EU-szabályokkal ellentétes lebonyolítása miatt.

Válaszában Lázár két nevet említett meg, akiknek szerinte köze volt az ügyhöz: Dobrev Kláráét és Heil Péterét. Mindketten kötődnek Gyurcsány Ferenchez, Dobrev a felesége, Heil pedig a DK elnökének érdekeltségébe tartozó Altus-cégcsoportban dolgozik. Lázár szerint valószínűleg el fogjuk bukni a pályázat céljaira kapott 18 milliárd forintot. Jelezte, a kormány büntetőfeljelentés tesz az ügyben.

Erre reagált nem sokkal később Gyurcsány. Sokba fog kerülni Lázár János mai kijelentése - ezzel a címmel jelent meg a közlemény a DK honlapján. Szó szerint idézzük a szöveget:

"Előrebocsátva, hogy jó érzéssel tölt el, hogy a kormánnyal pereskedhetek, és a bíróságon bizonyíthatom az Orbán-kormány tisztességtelenségét és szavai komolyanvehetetlenségét, két megjegyzést tennék Lázár János mai kormányinfón elhangzott kijelentésére: Először is az Altusnak sem közvetlenül, sem közvetve nem volt köze az Európai Bizottság által kifogásolt informatikai rendszer fejlesztéséhez. Másodszor Dobrev Klára 2004-ig volt az egykori fejlesztési ügynökség elnöke, tehát a 2007-2013 közötti ügyekhez semmilyen módon nem lehetett köze. Örömmel tölt el, hogy a kormány hazugsága miatt egy újabb kártérítési perből befolyó összeget fordíthatok majd a Demökratikus Koalíció működtetésére."

Lázár a tájékoztatóján elmondta, hogy az eljárásban érintett úgynevezett EMIR informatikai rendszer az európai uniós támogatások kifizetését és lebonyolítását szolgálta. Ma már nem funkcionál, 2007-2014 között használták a kormányok. Az unió ezzel kapcsolatban a 2004 és 2009 közötti szerződéseket vizsgálta, szám szerint 8 kontraktus kapcsán pedig törvénytelenséget tártak fel.

Lázár megemlítette, hogy a rendszer kialakítására 2004 és 2006 között került sor, s ebben szerinte "döntő szerepe volt Dobrev Klára korábbi fejlesztési ügynökségi tisztségviselőnek, valamint Heil Péternek is, aki ma az Altus-csoport munkatársa". A miniszter következtetése szerint ez a cégcsoport és annak tulajdonosai intenzíven részt vettek az EMIR kialakításában.

Az informatikai rendszert 2014-ben visszavásárolták. A miniszter szerint ma egy ellenőrzött struktúra működik, állami felügyelet mellett, ami miatt az EU nem emelt kifogást.

Baka F. Zoltán

mfor.hu