<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Olyan csatát nyert a Mol az OMV-vel szemben, ami valójában nem is volt csata - nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerdán az MTV Este című műsorában azután, hogy az OMV visszalépett a Mol felvásárlási szándékától.

Az OMV visszalépésének hátterében nyilvánvalóan az a brüsszeli állásfoglalás áll, amely felvásárlás esetén a verseny korlátozását jelentette volna - jegyezte meg a Mol első embere.

A Mol részvények árfolyama azért esett szerdán több mint hat százalékkal, mert most szabadulnak a részvénytől azok az amerikai befektetési alapok, hedge fundok, amelyek azért vásárolták a papírt, mert az OMV 32 ezer forintos felvásárlási ajánlatában reménykedtek - magyarázta Hernádi Zsolt.

A Mol által felvásárolt saját részvények nem vesztek el, azok megvannak - felelte egy kérdésre az elnök-vezérigazgató, hozzátéve, hogy azok egy részét, öt százaléknyit közgyűlési határozat alapján töröl az olajipari társaság, így a részvényesek kezében lévő részvények értéke nő.

Hernádi Zsolt véleménye szerint más külföldi olajtársaságok, például orosz cégek azért nem fognak hasonló ellenséges felvásárlási akciót kezdeményezni a Mol ellen, mert a 10 százalékos szavazati korlát mellett az alapszabály megváltoztatásához 75 százalékos részvényesi többség szükséges, és amint a példa mutatta, Brüsszel nem kívánja korlátozni a versenyt a régióban.

Az esettel kapcsolatos összes hírt megtalálhatja a Menedzsment Fórum OMV-Mol csata című dossziéjában összegyűjtve.

MTI/Menedzsment Fórum