2008. augusztus 7. 07:19

Olyan csatát nyert a Mol az OMV-vel szemben, ami valójában nem is volt csata - nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerdán az MTV Este című műsorában azután, hogy az OMV visszalépett a Mol felvásárlási szándékától.

Az OMV visszalépésének hátterében nyilvánvalóan az a brüsszeli állásfoglalás áll, amely felvásárlás esetén a verseny korlátozását jelentette volna - jegyezte meg a Mol első embere.

A Mol részvények árfolyama azért esett szerdán több mint hat százalékkal, mert most szabadulnak a részvénytől azok az amerikai befektetési alapok, hedge fundok, amelyek azért vásárolták a papírt, mert az OMV 32 ezer forintos felvásárlási ajánlatában reménykedtek - magyarázta Hernádi Zsolt.

A Mol által felvásárolt saját részvények nem vesztek el, azok megvannak - felelte egy kérdésre az elnök-vezérigazgató, hozzátéve, hogy azok egy részét, öt százaléknyit közgyűlési határozat alapján töröl az olajipari társaság, így a részvényesek kezében lévő részvények értéke nő.

Hernádi Zsolt véleménye szerint más külföldi olajtársaságok, például orosz cégek azért nem fognak hasonló ellenséges felvásárlási akciót kezdeményezni a Mol ellen, mert a 10 százalékos szavazati korlát mellett az alapszabály megváltoztatásához 75 százalékos részvényesi többség szükséges, és amint a példa mutatta, Brüsszel nem kívánja korlátozni a versenyt a régióban.

Az esettel kapcsolatos összes hírt megtalálhatja a Menedzsment Fórum OMV-Mol csata című dossziéjában összegyűjtve.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.