4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Március 10-én ismét Torkos Csütörtök, immár hatodszor mehetünk féláron éttermekbe. Aki most akar asztalt foglalni, az nem késett le semmiről, azonban a legtöbb helyen már közel vannak a teltházhoz, az esti csúcsidőszakban nehéz lesz szabad helyet találni. Mfor.hu-háttér.

Lassan hagyománya lesz hazánkban a Torkos Csütörtöknek: a kezdeti 500 után mostanra 1200-1300 étterem vesz részt évről évre az akcióban. Korábban sokat panaszkodtak a vendégek, azok az éttermek, melyek bizonyíthatóan trükköztek az akcióval, idén már nem vehetnek részt a programban.

Néhányan keresték a kiskapukat

Korábban sok panasz volt az éttermekre, hogy a Torkos Csütörtök alkalmával csak fél napra érvényes a kedvezmény, vagy külön menüsort állítanak össze a féláron evők számára. Részben emiatt a Magyar Turizmus Zrt. mostanra pontosította a csatlakozás feltételeit, így szigorú szabályoknak kell megfelelnie minden étteremnek.

A vendéglátóhelyek vállalják, hogy március 10-én a teljes nyitvatartási időben 50 százalék kedvezményt adnak a számla végösszegéből. Fontos feltétel, hogy a kedvezmény az étel- és italfogyasztásra egyaránt vonatkozik. Korábban olyan panaszok is felvetődtek, hogy hiába kapják az ételt féláron a vendégek, az italt a szokásosnál drágábban számolja fel néhány étterem, hogy ezzel kompenzálja a kieső bevételt.

A Torkos Csütörtökre összeállított külön menüsor problémáját azzal küszöbölték ki a szervezők, hogy ezen a napon is a teljes kínálatot kell a vendégek rendelkezésére bocsátani, a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt ’a la carte’ étlap és itallap választékának és árainak teljes körű megtartását kell vállalni.

"Azon éttermek jelentkezését, amelyek ellen 2010-ben jogos panasz merült fel, a 2011-es évre nem tudjuk elfogadni" - olvasható az akció hivatalos honlapján, a www.menjunkenni.hu-n.

Féláron is magasabb a bevétel

2006-ban az első Torkos Csütörtökön még csak 500 étterem vett részt az akcióban és több tízezren ettek féláron, ezt követően azonban fokozatosan lett rangja az eseménynek. A tavalyi akcióban már 1309 vendéglátóhely regisztrált és 230 ezren vették igénybe az 50 százalékos kedvezményt.

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint 2010-ben a vendéglősök többsége elégedett volt az elért forgalommal: 100 étteremből 81 jóval kedvezőbb, további 15 kedvezőbb vendégforgalomról számolt be, mint ahogy ez egy – átlagos – februári napon várható. Ráadásul a kedvezmény ellenére a bevételek is jól alakultak: az éttermek: 47,4 százaléka számára a bevételek jóval kedvezőbben, további 40,8 százaléka számára kedvezőbben alakultak az átlagnál. A csatlakozók 68,6 százaléka gondolta úgy, hogy az akcióban részt vevő vendégek hosszabb távon, a későbbiekben is betérnek majd hozzájuk, tehát bővül a vendégkörük az akció által.

Aki még a holnapi akcióban akar részt venni, annak igyekeznie kell az asztalfoglalással, hiszen hiába a több mint 1200 étterem, a forgalmasabb helyeken az esti csúcsidőszakban már csak elvétve találni szabad helyeket. Részben ennek köszönhető, hogy a vendéglátók egy része meghosszabbította a féláras akciót és Torkos Pénteket is tart a héten.

Már nem csak éttermek vesznek részt

A tavalyi volt az első év, hogy nem csak éttermek vettek részt a Torkos Csütörtök akcióban: húsz nagykereskedés és éttermi beszállító mellett a József Attila Színház is féláron kínálta jegyeit azoknak, akik felmutatták éttermi számlájukat.

2010-ben 1309 étterem jelezte részvételét az akcióban, az idén a hétfői határidőig valamivel több mint 1200 egység regisztrált a Magyar Turizmus Zrt-nél. Az éttermek száma tehát állandósulni látszik, mellettük azonban idén is vannak "extra" csatlakozók: a torkoskodók féláron vehetik igénybe a BM sofőrszolgálat szolgáltatásait, a hamarosan nyíló RAM Colosseum élményszínház is kedvezményt ad a számla felmutatása ellenében, Szentendre városa pedig a közelgő Szentendrei Tavaszi Fesztivál előadásaira szóló jegyeket kínálja 50 százalékos kedvezménnyel.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!