TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Március 10-én ismét Torkos Csütörtök, immár hatodszor mehetünk féláron éttermekbe. Aki most akar asztalt foglalni, az nem késett le semmiről, azonban a legtöbb helyen már közel vannak a teltházhoz, az esti csúcsidőszakban nehéz lesz szabad helyet találni. Mfor.hu-háttér.

Lassan hagyománya lesz hazánkban a Torkos Csütörtöknek: a kezdeti 500 után mostanra 1200-1300 étterem vesz részt évről évre az akcióban. Korábban sokat panaszkodtak a vendégek, azok az éttermek, melyek bizonyíthatóan trükköztek az akcióval, idén már nem vehetnek részt a programban.

Néhányan keresték a kiskapukat

Korábban sok panasz volt az éttermekre, hogy a Torkos Csütörtök alkalmával csak fél napra érvényes a kedvezmény, vagy külön menüsort állítanak össze a féláron evők számára. Részben emiatt a Magyar Turizmus Zrt. mostanra pontosította a csatlakozás feltételeit, így szigorú szabályoknak kell megfelelnie minden étteremnek.

A vendéglátóhelyek vállalják, hogy március 10-én a teljes nyitvatartási időben 50 százalék kedvezményt adnak a számla végösszegéből. Fontos feltétel, hogy a kedvezmény az étel- és italfogyasztásra egyaránt vonatkozik. Korábban olyan panaszok is felvetődtek, hogy hiába kapják az ételt féláron a vendégek, az italt a szokásosnál drágábban számolja fel néhány étterem, hogy ezzel kompenzálja a kieső bevételt.

A Torkos Csütörtökre összeállított külön menüsor problémáját azzal küszöbölték ki a szervezők, hogy ezen a napon is a teljes kínálatot kell a vendégek rendelkezésére bocsátani, a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt ’a la carte’ étlap és itallap választékának és árainak teljes körű megtartását kell vállalni.

"Azon éttermek jelentkezését, amelyek ellen 2010-ben jogos panasz merült fel, a 2011-es évre nem tudjuk elfogadni" - olvasható az akció hivatalos honlapján, a www.menjunkenni.hu-n.

Féláron is magasabb a bevétel

2006-ban az első Torkos Csütörtökön még csak 500 étterem vett részt az akcióban és több tízezren ettek féláron, ezt követően azonban fokozatosan lett rangja az eseménynek. A tavalyi akcióban már 1309 vendéglátóhely regisztrált és 230 ezren vették igénybe az 50 százalékos kedvezményt.

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint 2010-ben a vendéglősök többsége elégedett volt az elért forgalommal: 100 étteremből 81 jóval kedvezőbb, további 15 kedvezőbb vendégforgalomról számolt be, mint ahogy ez egy – átlagos – februári napon várható. Ráadásul a kedvezmény ellenére a bevételek is jól alakultak: az éttermek: 47,4 százaléka számára a bevételek jóval kedvezőbben, további 40,8 százaléka számára kedvezőbben alakultak az átlagnál. A csatlakozók 68,6 százaléka gondolta úgy, hogy az akcióban részt vevő vendégek hosszabb távon, a későbbiekben is betérnek majd hozzájuk, tehát bővül a vendégkörük az akció által.

Aki még a holnapi akcióban akar részt venni, annak igyekeznie kell az asztalfoglalással, hiszen hiába a több mint 1200 étterem, a forgalmasabb helyeken az esti csúcsidőszakban már csak elvétve találni szabad helyeket. Részben ennek köszönhető, hogy a vendéglátók egy része meghosszabbította a féláras akciót és Torkos Pénteket is tart a héten.

Már nem csak éttermek vesznek részt

A tavalyi volt az első év, hogy nem csak éttermek vettek részt a Torkos Csütörtök akcióban: húsz nagykereskedés és éttermi beszállító mellett a József Attila Színház is féláron kínálta jegyeit azoknak, akik felmutatták éttermi számlájukat.

2010-ben 1309 étterem jelezte részvételét az akcióban, az idén a hétfői határidőig valamivel több mint 1200 egység regisztrált a Magyar Turizmus Zrt-nél. Az éttermek száma tehát állandósulni látszik, mellettük azonban idén is vannak "extra" csatlakozók: a torkoskodók féláron vehetik igénybe a BM sofőrszolgálat szolgáltatásait, a hamarosan nyíló RAM Colosseum élményszínház is kedvezményt ad a számla felmutatása ellenében, Szentendre városa pedig a közelgő Szentendrei Tavaszi Fesztivál előadásaira szóló jegyeket kínálja 50 százalékos kedvezménnyel.

Beke Károly

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.