2016. szeptember 19. 08:04

Részvények értékesítésével finanszírozza a Samsung a gyulladásveszélyes Galaxy Note 7 okostelefon visszahívásának a költségeit.

A Samsung már ezer milliárd won (800 millió euró) értékben adott el részvényeket különböző vállalatokban tartott részesedéseiből. Elemzői becslések szerint a nemrégiben bemutatott Galaxy Note 7 okostelefon túlöltés esetén gyulladásveszélyes akkumulátorának a cseréje egymilliárd dollárjába is kerülhet a Samsungnak.

Ilyen lett az iPhone 7

A Samsung a Wall Street Journal értesülése szerint a Rambus memória-áramkör gyártó 4,5 százalékos részvénypakettjét értékesítette, eladott egy 0,7 százalékos pakettet a japán Sharp konszernben tartott részesedéséből, teles egészében megvált a Seagate merevlemez gyártóban meglévő 4,2 százalékos pakettjétől, valamint eladta az ASML félvezető ipari vállalatban tartott 2,9 százalékos részvénycsomagját felét is. A Bloomberg üzleti hírügynökség szerint az ASML részvények eladása 606 millió eurót hozott a Samsungnak.

A Samsung bő két hete jelentette be a legújabb Note 7 okostelefon visszahívását gyulladásveszély miatt. A visszahívási akció az Egyesült Államokban mintegy egymillió készüléket, világszerte pedig a médiajelentések szerint 2,5 millió készüléket érint.

MTI