<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Összesen nyolcat írtak össze.

Múlt héten jelentette be a Momentum Mozgalom, hogy két új népszavazást kezdeményez. Az egyikkel a CEU-t mentenék meg, a másikkal pedig azt szeretnék elérni, hogy legfeljebb két cikluson keresztül lehessen betölteni a miniszterelnöki pozíciót, így kizárnák a 2018-as versenyből Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet is.

A két témában összesen nyolc kérdést állítottak össze, melyek, mint azt a 24.hu észrevette, most már mind nyilvánosak a választási bizottság honlapján.

A kérdések közül az első kettő vonatkozik a miniszterelnöki ciklusok limitálására:

Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

A maradék hat pedig a CEU-üggyel foglalkozik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény attól függetlenül folytathasson oklevelet adó képzési tevékenységet, hogy magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték?

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény attól függetlenül folytathasson oklevelet adó képzési tevékenységet, hogy a székhelye szerinti országban folytat-e ténylegesen felsőoktatási képzést?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Central European University a 2017. április 4-én hatályos szabályozás szerinti feltételekkel működhessen Magyarország területén?

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén bejelentés alapján működhessenek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) valamely tagállamában államilag elismert, nyilvántartásba vett felsőoktatási intézmények?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Central European University a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2017. április 4-én hatályos szabályozása szerinti feltételekkel működhessen Magyarország területén?

A benyújtó Kádár Barnabás a Momentum elnökségi tagja és a sikeres nolimpiás népszavazás kampánymenedzsere. Kádár azt nyilatkozta a 24-nek, hogy bár Áder János köztársasági elnök aláírta a lex CEU-t, a népszavazás még megmentheti az intézményt.

"A kérdés jogilag teljesen rendben van, így csak akkor kaszálhatják el, ha Orbán leszól az NVB-nek."

- tette hozzá.

A Momentum mellett adott már be hasonló kérdéseket a DK és az ismeretlenségből most előlépett Demokrata Párt is, de ez nem gond, mert a választási iroda új szabályai szerint egy témában több népszavazási kezdeményezés is elindítható, és ha megfelelnek, akkor azé lesz az elsőbbség, aki előbb összegyűjti a szükséges aláírásokat.

A Momentum kérdéseit azért Kádár nyújtotta be, mert ő korábban a CEU hallgatója volt.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.