2002. június 28. 13:02

Járai Zsigmond reméli, hogy a kormány és a jegybank legkésőbb augusztusig kompromisszumra jut a jövő év végi módosított inflációs célkitűzésről.

Az MNB elnöke a Crans Montana-i üzleti fórumon a Reutersnek azt mondta: nem állíthatja, hogy a felek már megállapodtak. - Csak azt jeleztem, hogy nyitottak vagyunk a kompromisszumra, arra, hogy valamiképp módosítsuk a 3,5 százalékos célkitűzést 4,5 százalékra ... hiszem, hogy a kormány ezt el fogja fogadni - mondta a bankelnök. Hozzátette: reméli, hogy az előcsatlakozási program pénzügyminisztériumi és jegybanki előkészítésének részeként legkésőbb augusztusig sikerül megegyezni a 2003 végére megcélzott inflációban.

Járai Zsigmond azt mondta: a legfontosabb a dezinfláció folyamatossága. Az MNB elnöke szerint az idei év végi infláció valószínűleg 5,5 százalékos lesz, a folyamatosság tehát azt jelenti, hogy a jövő év végén legalábbis 5 százalék alatt lesz az infláció. Járai Zsigmond szerint a jegybankot továbbra is aggasztja a magán- és a közszféra bérnövekménye, valamint a költségvetés hiánya. - Reméljük, hogy a kormány jövőre csökkenti a költségvetési hiányt, így az nem fog olyan inflációs nyomást gyakorolni, mint az idén - mondta, hozzátéve: vannak bizonyos kockázatok.

Az MNB elnöke azt mondta: nem hiszi, hogy jelenleg napirenden lenne a kamatemelés. - A kormány persze nem hivatalosan értésünkre adja azt a kívánságát, hogy csökkentsük a kamatokat, vagy egy kissé gyengítsük a forintot. Nem vagyunk azonban abban a helyzetben, hogy ezt megtegyük - tette hozzá. Járai Zsigmond előző nap az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a célba vett 4,5 százalékos 2003 decemberi éves infláció nem jelenti az inflációs cél megváltoztatását, és a 2,5-4,5 százalékos inflációs sáv feljebb tolását.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.