<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nők foglalkoztatásának elősegítése az egyik vezérfonala Szűcs Erika újdonsült munkaügyi és szociális miniszter programjának. A gyengébb nem foglalkoztatottsága és kereseti színvonala ugyanis még mindig messze elmarad a férfiakétól, írja a Világgazdaság.

A munkaképes korú, 15–64 év közötti nőknek alig több mint a fele dolgozik, miközben a férfiak foglalkoztatottsága megközelítőleg 64 százalékos. Minden korcsoportban jelentős az eltérés – derül ki az MSZOSZ és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés által összeállított Gazdasági és szociális adattár összesítéseiből. A legkiegyensúlyozottabb a helyzet az 50–54 év közöttieknél, a 25–39 évesek körében ellenben ijesztő mértékű, húsz százalékpontos a különbség.

Továbbra is jelentős szerepet játszik mindebben, hogy a nők még mindig nehezen tudják összeegyeztetni a munkavállalást és a családot. A tavalyi utolsó negyedévben 7600 nőnek szűnt meg azért az állása, mert nem tudta megoldani a gyermeke felügyeletét. A férfiak közül mindössze 300 esetben játszott közre a munkahely elvesztésében ez a tényező.

Minden beosztásban, korosztályban és bármely iskolai végzettséggel hátrányosabb helyzetben vannak a nők a teljes keresetet figyelembe véve – ezt a prémiumokkal, jutalmakkal, illetve a 13. havi fizetés arányos részével együtt számítják.

Tanulással sem tudják ledolgozni a hátrányukat, hiába ülnek közülük többen a felsőoktatási intézmények padsoraiban. A tavalyi statisztikai adatok tanúsága szerint a főiskolai, illetve egyetemi végzettségű férfiak és nők átlagos keresete között havonta megközelítően 110 ezer forint volt a különbség a gyengébbik nem hátrányára.

Ugyanez figyelhető meg a munkaköri kategóriák szerint is. A versenyszférában a legfőbb vezetői beosztásban dolgozó férfiak keresete 2007-ben megközelítette a havi 690 ezer forintot, miközben ugyanezen a poszton a nők 586 ezer forintot kaptak. Még a szakmunkásoknál is szembeötlő volt a különbség: a férfiak átlagosan 137 ezer, a nők pedig 103 ezer forintot kerestek havonta, írja a Világgazdaság. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.