2011. május 11. 09:10

Bevételét jelentősen, adózott eredményét kis mértékben növelte a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező Axel Springer médiavállalkozás üzleti éve márciussal zárult első negyedévében.

Az emelkedés annak volt köszönhető, hogy a digitális és a nemzetközi üzletág eredménye ellensúlyozta a német nyomtatott sajtópiac gyengeségét.

A bevétel az egy évvel korábbihoz képest 11 százalékkal, 736,7 millió euróra emelkedett, a kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 6,5 százalékkal 126,9 millió euróra nőtt. A cég adózott eredménye 63,0 millió euró lett, az egy évvel korábbi 62,3 milliót követően.

Az idei év egészére a bevétel egy százalékos emelkedését várják, az üzemi eredmény bővülését a kétszámjegyű tartomány alsó részsében valószínűsítik.

Tavaly a digitális üzletág fellendülésének köszönhetően minden eddigi rekordot megdöntött a Springer eredménye, bár elmaradt az elemzői várakozásoktól. Az EBITDA-eredmény 53 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 510,6 millió euróra, míg elemzők 524 milliót vártak. A rendkívüli tételek nélkül számolt adózott eredmény 85,5 százalékkal 283,2 millió euróra, a csoport bevétele 10,8 százalékkal 2,89 milliárd euróra emelkedett.

Az Axel Springer magyarországi portfóliójában nyolc megyei napilap, a Világgazdaság című napilap, számos női, illetve gasztronómiai, lakberendezési lap, rejtvény- és műsorújság szerepel.

Az Axel Springer és a Ringier kiadóvállalat fúzióját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa április közepén megakadályozta a hatósági hozzájárulás megtagadásával. Ezt követően eljárásjogi okokra hivatkozva visszavonta a tervezett magyarországi fúzió versenyhatósági jóváhagyására beadott kérelmet az Axel Springer és a svájci Ringier. A cégek azonban  továbbra is tervezik magyarországi tevékenységük egyesítését - mint bejelentették - erről megfelelő időben döntenek, miután alaposan megvizsgálták, hogy egyáltalán lehetséges-e, és ha igen, milyen módon, egy módosított fúzióra vonatkozó új kérelem benyújtása.

A fúzió elutasítását a médiatanács azzal indokolta, hogy egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A fúziós szándék vizsgálata során a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) köteles bekérni a szakhatóság állásfoglalását és nem engedélyezheti a cégösszevonást, ha az elutasító, viszont a GVH dönthet a hatósági jóváhagyással ellentétesen is.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.