TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) munkaadói és munkavállalói oldala tegnap egyezségre jutott az idei béremelési ajánlásról. Eszerint 9,75--12,5 százalék a kívánatos mérték.

Az érintettek javasolják az OMT plenáris ülésének összehívását, ahol felkérik a kormányt: csatlakozzon a megállapodáshoz.

A munkaadói és munkavállalói szervezetek képviselőinek megállapodása alapján idén a versenyszektorban a kívánatos keresetemelkedés mértéke 9,75--12,5 százalék. Mind Borsik János, a munkavállalói, mind Rolek Ferenc, a munkaadói oldal soros elnöke azt hangsúlyozta, a tárgyalás legfőbb célja a megállapodás volt. Az ágazati és a helyi bértárgyalásokon ugyanis fontos iránymutatás az országos kiajánlás, így nem lehetett elhúzni a megállapodást. A viszonylag széles sáv meghatározására azért volt szükség, mivel a cégek, vállalkozások helyzete is sokrétű, s csak így tudnak megfelelő iránymutatást kapni.

Mindkét fél úgy ítéli meg, nem lett volna okos dolog kitartani eredeti javaslatuk mellett, s ezzel meghiúsítani a megállapodást. Ez többet ártott, mint használt volna. Borsik János szerint a munkavállalók számára még így is számíthatnak reálbér-növekedésre, hiszen a kutatói prognózisok 8-9 százalék körüli inflációval számolnak. Rolek Ferenc szerint jó kompromisszum született, annak ellenére, hogy a munkaadói oldal többet engedett eredeti javaslatából, mint amennyit terveztek. A szakszervezetek eredetileg 14-16 százalékos, míg a munkaadók 9-11 százalékos átlagkereset-emelést javasoltak.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy kívánatos lenne, ha a kormányzati oldal is csatlakozna a megállapodáshoz. Ezért azt javasolják a GM-nek, jövő hétre hívja össze az OMT plenáris ülését, s ott hivatalosan csatlakozzon a két fél alkujához.

A mind a munkaadók, mind a munkavállalók elálltak attól a korábbi elképzeléstől, hogy dolgozzanak ki -- a tervezettnél magasabb infláció esetén -- egy ajánlást az évközi bérkorrekcióra is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.