2001. január 16. 11:00

Az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) munkaadói és munkavállalói oldala tegnap egyezségre jutott az idei béremelési ajánlásról. Eszerint 9,75--12,5 százalék a kívánatos mérték.

Az érintettek javasolják az OMT plenáris ülésének összehívását, ahol felkérik a kormányt: csatlakozzon a megállapodáshoz.

A munkaadói és munkavállalói szervezetek képviselőinek megállapodása alapján idén a versenyszektorban a kívánatos keresetemelkedés mértéke 9,75--12,5 százalék. Mind Borsik János, a munkavállalói, mind Rolek Ferenc, a munkaadói oldal soros elnöke azt hangsúlyozta, a tárgyalás legfőbb célja a megállapodás volt. Az ágazati és a helyi bértárgyalásokon ugyanis fontos iránymutatás az országos kiajánlás, így nem lehetett elhúzni a megállapodást. A viszonylag széles sáv meghatározására azért volt szükség, mivel a cégek, vállalkozások helyzete is sokrétű, s csak így tudnak megfelelő iránymutatást kapni.

Mindkét fél úgy ítéli meg, nem lett volna okos dolog kitartani eredeti javaslatuk mellett, s ezzel meghiúsítani a megállapodást. Ez többet ártott, mint használt volna. Borsik János szerint a munkavállalók számára még így is számíthatnak reálbér-növekedésre, hiszen a kutatói prognózisok 8-9 százalék körüli inflációval számolnak. Rolek Ferenc szerint jó kompromisszum született, annak ellenére, hogy a munkaadói oldal többet engedett eredeti javaslatából, mint amennyit terveztek. A szakszervezetek eredetileg 14-16 százalékos, míg a munkaadók 9-11 százalékos átlagkereset-emelést javasoltak.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy kívánatos lenne, ha a kormányzati oldal is csatlakozna a megállapodáshoz. Ezért azt javasolják a GM-nek, jövő hétre hívja össze az OMT plenáris ülését, s ott hivatalosan csatlakozzon a két fél alkujához.

A mind a munkaadók, mind a munkavállalók elálltak attól a korábbi elképzeléstől, hogy dolgozzanak ki -- a tervezettnél magasabb infláció esetén -- egy ajánlást az évközi bérkorrekcióra is.

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés