TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A jövő héttől kezdi meg az IBM a létszámleépítés nevesítését; mintegy 3.400 dolgozót bocsátanak el, akik valószínűleg nem találnak majd munkát hasonló kondíciókkal - közölte Zimmermann József miniszteri biztos.

Zimmermann József elmondta a székesfehérvári gyár a jövő héttől közli a dolgozókkal, az érdekvédelmi szervezetekkel és a Fejér Megyei Munkaügyi Központtal, hogy kit és mikor bocsátanak el. Decembertől leáll a termelés, 250-300 ember üzemelteti majd a céget a jövő év közepéig, 2003. első félévének végén pedig megszűnik az IBM székesfehérvári gyára - tette hozzá Zimmermannn József. Jelezte: a jelenlegi, még mindig előzetesnek tekintendő számok szerint 2.057 Fejér megyei és 1.470 más megyei alkalmazottról van szó.

A miniszteri biztos - egyben a Fejér Megyei Munkaügyi Központ igazgatója - elmondta, hogy a nem helybeliek körében Veszprém megye a leginkább érintett 632 fővel, Borsod-Abaúj-Zemplénből 274, Hevesből 30, Nógrádból 10, Szabolcs-Szatmár-Beregből 33 ember dolgozik az IBM-nél. Szakmai problémaként említette, hogy az elbocsátandók nagy valószínűséggel nem találnak majd munkát hasonló kondíciókkal, hiszen a múlt évben a negyedik legnagyobb árbevétellel rendelkező magyarországi vállalat az egyik legjobban fizető cég volt a térségben. Nehezíti a helyzetet, hogy a dolgozók több mint kétharmada nyolc általános iskolai végzettségű betanított munkás.

A tapasztalatok szerint a nem helybéli munkavállalók továbbra is Fejér megyében keresnek állást, és főként abban reménykednek, hogy új tulajdonosa lesz a gyárnak. Zimmermann József szerint az átállás ez esetben is több hónapig tartana, és tavaszra realizálódhatna az újbóli foglalkoztatás. Adataik szerint jelenleg 2.500-3.000 között van a felkínálható állásajánlatok száma. Hangsúlyozta: sok-sok tényezőnek kell összejönnie ahhoz, hogy ez a szám és az elbocsátott dolgozók száma közeledjen egymáshoz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.