2000. december 15. 11:00

A kelet-középeurópai országok közül Magyarországon a legkisebb a vásárlóerő, ez az osztrákénak alig 22 százaléka.

Forras: MTI

A kelet-középeurópai országok közül Magyarországon a legkisebb a vásárlóerő, ez az osztrákénak alig 22 százaléka - derül ki az osztrák RegioPlan Consulting csütörtökön ismertetett vizsgálatából. Az osztrák sajtóban közölt adatok szerint a keleti régióban a vásárlóerő még az első helyen álló Szlovéniában is alig éri el az ausztriainak az 55 százalékát, Csehországban ez az arány 43,6, Horvátországban 33,5, Lengyelországban 31,5, Szlovákiában 26 százalék, Magyarországon pedig csupán 22,3 százalék az 1998-as adatok alapján.

A tanulmány készítői szerint Magyarország ugyan a gazdasági növekedés adatait tekintve - Szlovénia és Lengyelország mellett - az egyik legsikeresebb reformországnak számít, a bérszínvonal azonban igen alacsony, ami elég egyértelműen jelzi, milyen eltérés lehet egy ország gazdasági adatai és az állampolgárok életszínvonala között. Az eltérő jóléti színvonal megmutatkozik a háztartási kiadásokban is: míg egy osztrák háztartás 1998-ban 368 ezer schillinget költött, Magyarországon egy-egy háztartásra éves szinten az ausztriai értéknek mindössze 30 százaléka jut.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.