TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kelet-középeurópai országok közül Magyarországon a legkisebb a vásárlóerő, ez az osztrákénak alig 22 százaléka.

Forras: MTI

A kelet-középeurópai országok közül Magyarországon a legkisebb a vásárlóerő, ez az osztrákénak alig 22 százaléka - derül ki az osztrák RegioPlan Consulting csütörtökön ismertetett vizsgálatából. Az osztrák sajtóban közölt adatok szerint a keleti régióban a vásárlóerő még az első helyen álló Szlovéniában is alig éri el az ausztriainak az 55 százalékát, Csehországban ez az arány 43,6, Horvátországban 33,5, Lengyelországban 31,5, Szlovákiában 26 százalék, Magyarországon pedig csupán 22,3 százalék az 1998-as adatok alapján.

A tanulmány készítői szerint Magyarország ugyan a gazdasági növekedés adatait tekintve - Szlovénia és Lengyelország mellett - az egyik legsikeresebb reformországnak számít, a bérszínvonal azonban igen alacsony, ami elég egyértelműen jelzi, milyen eltérés lehet egy ország gazdasági adatai és az állampolgárok életszínvonala között. Az eltérő jóléti színvonal megmutatkozik a háztartási kiadásokban is: míg egy osztrák háztartás 1998-ban 368 ezer schillinget költött, Magyarországon egy-egy háztartásra éves szinten az ausztriai értéknek mindössze 30 százaléka jut.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.