6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Magyarországon is éreztetné hatását, ha a japán jegybank 0,25 bázispontos szerdai kamatemelését később újabbak követnék. Ez azonban csak jelentős és folyamatos emelés esetén következne be, amire belátható időn belül nagyon kicsi az esély, mondták el az mfor.hu Heti Hármasában megkérdezett elemzők.

Faluvégi Balázs, a Bridge Wealth Management vezető elemzője:

- Komolyabb hatást nem gyakorolhat Magyarországra a japán jegybank 0,25 bázispontos kamatemelése. Hosszabb távon, amennyiben a kamatemelési tendencia a jövőben folytatódik, azonban lehet számolni azzal, hogy kevesebb portfoliótőke érkezik hazánkba.

Ehhez azonban évekre lehet szükség, és csak akkor következhet be, ha Japán jelentős mértékben és folyamarosan emeli a kamatot. Az úgynevezett carry trade volumenei csökkenhetnek, vagyis a japán yenben felvett hitelek magas hozamszinttel rendelkező országokba történő befektetése (például Izland, Törökország, de ide sorolható hazánk is) visszaeshet. Jelenleg azonban a kamatkülönbözet még mindig nagy, így ennek a rövid és középtávon nagyon alacsony a valószínűsége.

Nem hinném, hogy közvetlenül összefüggés lenne a japán kamatemelés és a magyar infláció, valamint a jegybanki alapkamat csökkentése között, mivel a hozamok különbsége továbbra is magas marad. A magyar alapkamatot többek között azért szükséges magasan tartani, hogy ne gyengüljön a forint, mivel még mindig igen jelentős a költségvetési kassza hiánya. Közvetetten és hosszútávon persze érezhető lehet egyfajta hatás, de erről még korai lenne beszélni.

A japán döntésnek egyelőre csak jelzésértéke van, elsősorban pszichológiai hatást gyakorolhat a piacra. Arról árulkodik, hogy a keleti országban az alacsony kamatszint ideje véget ért, s a jövőben magasabb alapkamattal kell számolni. A japán hozamszint globális szinten még mindig rendkívül alacsony a fejlett piacokhoz képest. Emiatt is egyelőre jelentősebb tőkebeáramlásra nemigen számíthat az ország.

A japán részvénypiac az elmúlt másfél évben kezdett el emelkedni, ami azt jelzi, hogy az ország kilábalóban van a mintegy 15 éve tartó időszakból, amikor visszaesés, stagnálás, illetve jó évben is csak enyhe GDP-növekedés jellemezte. A kezdődő fellendülés indokolja, hogy nincs már szükség az eddig jellemző extrém alacsony kamatlábra.

Németh Dávid, az ING Bank makró-elemzője:

- A pénzpiacok felfigyeltek a Bank of Japan döntésére. Ha a japán jegybank jelentősen emelné a kamatszintet, már nem lennének olyan jövedelmezők a carry trade-ek, mint korábban. Amennyiben a kamatszint-különbség ugyanis csökken, a kamatkülönbségre játszó befektetők kisebb nyereséget tudnának elérni. A carry trade igen népszerű: a japán yenben felvett hitelt például sokan forintra, angol fontra vagy új-zélandi dollárra váltják.

A magyar kamatcsökkentési törekvéseket valóban akadályozhatja, ha - a japán események vagy más tényezők hatására - beindulna itthon egy eladási hullám, s gyengülne a forint árfolyama. Az aktuális árfolyam az infláció alakulásában is jelentős szerepet játszik, itt érhető tetten a japán kamatemelés közvetett hatása az inflációs mutatókra.

Egyelőre nem hinném, hogy szükség lenne Magyarországon kamatcsökkentésre, inkább a szinten tartás tűnik ésszerűnek. A 8 százalékos alapkamat akár júniusig is megmaradhat.

A japán jegybankárok 8-1 arányban meghozott döntése azt jelentheti, hogy a régóta várt kamatemelési időszak elkezdődhet. Azzal kapcsolatban, hogy a jövőben mi várható, a jegybank illetékesei és az elemzők részéről sincs egyértelmű állásfoglalás. Az feltételezhető, hogy a kamatemelés nem lesz gyors ütemű. A jegybanknál óvatos, körültekintő kamatpolitikát hangsúlyoztak, amiből nem lehet pontosan következtetni a további esetleges kamatlépésekre.

Nehéz megmondani, hogy felerősödhet-e a jövőben Japán tőkeelszívó hatása a befektetési vagy a spekulatív tőke tekintetében. A keleti ország eddig is vonzó célpont volt.

Inkább Japán gazdasági növekedését érdemes figyelni, ami a jelenlegi állás szerint kedvező. Ez a pozitív tendencia várhatóan folytatódik, miután az Egyesült Államok növekedése sem lassul a várt mértékben, és Japánban a fogyasztás is emelkedett. Az óvatosság a kamatemeléssel kapcsolatban azért is fontos, mert 1990 óta már töbször tűnt úgy: a japán gazdaság kilábal a hosszú recesszióból.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője:

- Semmilyen hatása nem volt a piacokra a japán kamatemelésnek, a forinton sem volt érezhető a döntés következménye. Átmenetileg erősödött a yen, azonban a bizonytalan hangvételű jegybanki közlemény után a keleti ország pénzneme a kamatemelés előtti szint alá gyengült.

A feltörekvő piacokat, s így Magyarországot is negatívan érintené, ha előbb vagy utóbb további kamatemelésekre kerülne sor. Előrelátható időn belül azonban nem számíthatunk ilyen döntésekre. A japán kamat - még a mostani emeléssel együtt is - a világon a legalacsonyabb, nem látok okot az aggodalomra. A sorozatos kamatemelések valóban a carry trade pozíciók vonzerejének csökkenését eredményeznék.

A magyar inflációs mutatók alakulását és a kamatcsökkentési törekvéseinket nem igazán befolyásolják a japán események. A forintot kevésbé yenből, jellemzően inkább svájci frank alapú hitelekből finanszírozzák. A magyar kamatalakítást az Európai Központi Bank (EKB) és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) döntései érintik leginkább. A forint és a yen között nincs olyan szoros kapcsolat.

Japán tőkevonzó ereje sem nőhet drasztikusan az elkövetkező időkben, mivel emelés esetén sem várható, hogy nagyon magasra vigyék fel a kamatot. Az agresszív kamatemelés ugyanis visszataszíthatná a recesszióba a hosszú éveken keresztül problémával küszködő japán gazdaságot. Hiába indult meg egy törékeny növekedés a távol-keleti országban, az alacsony infláció veszélyes folyamatokat, az árak-, a fogyasztás- és a GDP csökkenését válthatja ki.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Fizetnének-e a cégek a fel nem használt szabadságért?
Fizetésemelés helyett béren kívüli juttatást kaphatunk idén
Nem borítja be a piacot az Invitel-üzlet

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!