Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A magyarországi földgáztárolók készen állnak a téli időszakra; jelenleg közel hárommilliárd köbméter földgáz van az öt magyarországi tárolóban, így elegendő mennyiségű földgáz áll rendelkezésre. A Magyar Földgáztároló (MFGT) Zrt. technikailag készen áll arra, hogy azt az igények szerint kitárolja - közölte a társaság.

"A jelenlegi készletszint mellett körülbelül egy hónapra elegendő tartalékokkal rendelkezik az ország" - idézi a közlemény Fritsch Lászlót, az MVM Csoporthoz tartozó MFGT Zrt. vezérigazgatóját.

Az egyetemes szolgáltatók részére szükséges gáz tárolását miniszteri rendelet szabályozza, ezért a lakossági fogyasztók és a közintézmények földgázellátása tárolói oldalról teljes mértékben szavatolt. A versenyszféra vállalkozásai ugyanakkor egyre kevesebb gázt tároltatnak, így akár egy elhúzódó hideg tél, vagy egy bizonytalan import helyzet tartogathat számukra kockázatot - tette hozzá a cég vezetője.

A gázfogyasztás az utóbbi években - a lakossági energiahatékonyságot növelő beruházásoknak, a takarékos felhasználásnak és részben az enyhébb időjárásnak köszönhetően - jóval mérsékeltebb a korábbi időszakhoz képest, a csúcsfogyasztás a leghidegebb téli napokon éri el a 70 millió köbmétert, és ez is csak néhány napra jellemző. Az átlagos napi fogyasztás ennél mintegy tízmillió köbméterrel kevesebb, a jelenleg letárolt készlet a teljes éves fogyasztás közel 30 százalékát fedezi.

Az MFGT tárolói teljes feltöltöttség esetén naponta 50 millió köbmétert képesek kitárolni, ami egy hideg téli napon Magyarország földgázfogyasztásának 70 százalékát fedezi. A stratégiai tároló megjelenése tovább erősíti Magyarország ellátásbiztonságát.

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy tárolója - a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti - összesen 4,4 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas, a stratégiai földgáztárolón kívül. A céget törvény kötelezi arra, hogy transzparens módon biztosítsa a hozzáférést a tárolókhoz a gázpiac összes szereplőjének.

Ma a tárolói kapacitás elegendő Magyarországon. A tárolók fő szerepe jelenleg az, hogy lehetővé tegyék a kereskedői gázvásárlások szezonális kiegyenlítését, azt, hogy a kereskedők akkor vásárolhassanak, amikor az számukra előnyös. Emiatt a megrendelők számára fontos a tárolók rugalmas alkalmazkodása, és az MFGT ezt az előnyt biztosítja számukra - ismerteti közleményében a társaság.

Korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) is azt közölte az MTI-vel, hogy megfelelő az egyetemes gázszolgáltatók felkészülése a téli időszakra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi jelentése szerint. A tárca a Népszava hétfői cikkére reagált, amelyben Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta: a mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van jelenleg, és a  készletszint mellett a hideg téli időszakban szokványos napi 70 millió köbméteres gázfogyasztásnál a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körű ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkező import.

A NFM az MTI-hez eljuttatott írásos válaszában közölte: a hazai szabályozás szerint a földgáz egyetemes szolgáltatóknak az általuk ellátott felhasználók teljes téli fogyasztása 60 százalékának megfelelő tárolói készlettel kell rendelkezniük a téli időszak kezdetére.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.