2001. március 13. 11:00

Április elején fizetik a közszférában a tavalyi évre vonatkozó, egyszeri jövedelem-kiegészítést -- döntött a kormány.

Azon ágazatok dolgozói részesülnek juttatásban, ahol a bérek emelkedése nem érte el a 13 százalékot. A kormány döntése 15 milliárd forint kiadással jár -- decemberben még 25 milliárd szétosztásáról volt szó.

Az eredetileg ígért összeg mindössze 60 százalékát fordítja a kormány a költségvetés által foglalkoztatottak béremelésére -- derült ki a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón. A korábbi deklarációval ellentétben a 25 milliárd forint helyett ugyanis mindössze 15 milliárdot szánnak a közszférában foglalkoztatottak egyszeri bérkompenzációjára.

Azon költségvetési ágazatok dolgozói részesülnek az egyszeri bérkiegészítésben, amelyeknél a bérek tavalyi emelkedésének mértéke nem érte el a 13 százalékot. Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta, az egyszeri bérkompenzáció 471 ezer embert érint.

A 2000. évi kereset kiegészítés címen osztandó egyszeri juttatás forrását még egy decemberi kormányhatározat utalta letéti számlára. Azért volt rá szükség, hogy a magasabb infláció miatt keletkező költségvetési többletbevételből ne az államkassza hiányát csökkentsék, hanem azt el lehessen költeni.

Habár decemberben még 25 milliárd forintot különítettek el a központi kasszában bérjuttatásra, tegnap kiderült, mindössze 15 milliárdot fizetnek ki. Borókai Gábor hangoztatta: nem vész el a megmaradó tízmilliárd forint sem, azt a 2001. évi béremelésekre használják majd fel.

Ugyanakkor a tegnapi bejelentés számos törvényességi aggályt vet fel. Ha a tavaly keletkezett bevétel terhére félretett keretből megmaradó tízmilliárdot nem a 2000. évi feladat finanszírozására szánják, akkor a pénzt a tavalyi költségvetés hiányának csökkentésére kell fordítani. Ezért nehezen értelmezhető a kormányszóvivő tegnapi bejelentése, miszerint idei béremelésre -- azaz ez évi feladatra -- fordítanák a fennmaradó összeget.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.