TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A zöld iroda elnevezés nem a kertvárosi elhelyezkedésre, sokkal inkább a környezettudatos szemléletű tervezésre és üzemeltetésre utal. Bár az üvegházhatás és a világméretű felmelegedés szoros kapcsolatát számos szakértő vitatja, az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentése egyértelműen szükségszerű. A nagyobb gázemisszió rendszerint a nagyobb energiafelhasználással köthető össze, ezért az erőforrások hatékony felhasználása és a takarékosság nem csak anyagi megfontolás tárgyát képezi.

A hazai irodapiacon ma még ritkán találkozunk zöld irodafejlesztésekkel; az egyébként jó marketingértékkel bíró koncepció - egyelőre - főként a saját használatú irodaházak esetén valósul meg. "Várakozásaink szerint ez a felfokozott fejlesztői verseny hatására az igen közeli jövőben változni fog, hiszen a megfelelő bérbeadási ütem fenntartásához egyre inkább szükség van a kreatív, egyedi fejlesztői koncepciókra" - áll az ESTON sajóközleményében.

A zöld hatékony

A zöld iroda-kialakításra sok esetben a hagyományosénál nagyobb kezdeti ráfordítás jellemző, de a többletköltségek a kedvezőbb hatékonysági mutatók miatt középtávon megtérülnek.

A vízfogyasztás csökkentésére megoldás lehet a tisztított esővíz felhasználása, az irodák klimatizálását speciális hővédő üvegezés és programozható külső árnyékolás segítheti.

A munkahelyek üvegházhatást fokozó gázkibocsátását az irodai gépek használatának optimalizálásával lehet mérsékelni, ami a legegyszerűbb esetben minimális odafigyelést - például a használaton kívüli berendezések kikapcsolását -, de akár az ingatlanüzemeltetési rendszerek teljes integrálását és automatizálását is jelentheti.

Az intelligens rendszerek segítségével jelentősen csökkenthetők az üzemeltetési költségek; például a külső árnyékolók és klímaberendezések dinamikusan változó működtetésével a külső időjárási körülményeknek és a napszaknak megfelelően, a világítótestek mozgásérzékelős működtetésével, vagy akár a biztonsági kamerák felvételeinek digitalizálásával.

A költséghatékonyság a felsorolt esetekben nem csak az egyéni fogyasztás visszafogásával növelhető, de lehetőség van a kapcsolódó beszerzések (pl. közmű kapacitások lekötésének) pontosabb tervezésére, az üzemeltetői létszám csökkentésére és a papír alapú adminisztráció minimalizálására. A felsorolt üzemeltetési hatékonyságot növelő beruházások esetében természetesen az is fontos szempont, hogy a beépítésre kerülő anyagok és berendezések előállítása is a környezettudatos elvárásoknak megfelelően történjen.

Bérlői szemmel

A zöld koncepció előnyeit tekintve kérdés, hogy az miért nem terjedt el eddig nagyobb mértékben a budapesti irodapiacon. A háttérben a legtöbbször az a prózai ok áll, hogy a fejlesztők eddig nem voltak erre rászorítva. Nyilvánvaló, hogy a fejlesztői oldal a kezdeti - komolyabb - beruházás miatt valamivel későbbi megtérüléssel számolhat. De az üzemeltetésnél jelentkező megtakarítások az irodaház gyorsabb feltöltését, majd az épület kedvezőbb hozamráta melletti értékesítését segítik elő.

Nem utolsó sorban, egyes nemzetközi bérlők felelős vállalatként előnyben részesítik a kimutathatóan környezettudatos szemlélet szerint épült irodaházakat, és megfelelő piaci kínálat esetén ezt már az ajánlatkérésben is kötelező ismérvként jelölik meg.

Amíg a zöld irodák kínálata a jelenlegihez képest számottevően bővül, a bérlők számára marad az irodai térkialakítás (space planning) optimalizálása, és lehetőség szerint a napi ügymenet során az irodaszerek hatékonyabb felhasználása, például a papíralapú dokumentumkezelés visszaszorítása által.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.