A magyar bejegyzésű EU-Milk Technologies Kft. és a kínai Zhong Xing Ltd tavaly szeptemberben a Kínai Magyar Évad nyitóeseményén írt alá tíz évre szóló keretszerződést tejipari technológiák bevezetéséről és az ehhez kapcsolódó berendezések szállításáról, valamint az új termékekhez szükséges adalékanyagok átadásáról.
A magyar technológiával és gyártósorokkal épült üzemben, magyar szakemberek felügyeletével, október elején indult el a próbatermelés a fengningi üzemben. A gyár fő terméke a Túró Rudihoz hasonlatos Túró Kiittyy márkanevű csokoládé bevonatú túródesszert, amely novembertől a magyarországi ár alig feléért kerül a pekingi boltokba. A Kínában újdonságnak számító termék mellett ivójoghurtokat is készítenek, és jövő évtől egyéb tejtermékek gyártását is tervezik.
A kezdeti elképzelések szerinti 2000 négyzetméter alapterületű gyárépület helyett 5000 négyzetméteres komplexum jött létre. A gyártáshoz szükséges tej a kínai vállalat saját tehenészetéből kerül ki, amely többéves előkészítés után idén februárban kapta meg a "bio" minősítést. Ez a mai átrendeződő tejipari helyzetben azt jelenti, hogy a vállalat által termelt tejet a kínai szakhatóságok is biztonságos alapanyagnak minősítik.
„A beruházáshoz szükséges fedezet a kínai és a magyar vállalat önerejéből, valamint magyar oldalról az Eximbank export-hitelkonstrukciójából származik” - mondta el Tóthfalusy Péterné, az EU-Milk ügyvezető igazgatója. A beruházás összértéke mintegy ötmillió euró, a megtérülés várható ideje öt év.
Az üzem kezdeti kapacitása naponta százezer Túró Kiittyy, a gépsor teljesítménye azonban napi 300 ezerre is képes. A közel hetven helyi alkalmazottal működő gyárban a magyar szakemberek folyamatosan felügyelik a minőséget. A gyártáshoz szükséges adalékanyagok és a csokoládé is Magyarországról érkezik.