2013. október 31. 06:25

Tovább csökkent a gépkocsik szén-dioxid-kibocsátása Európában, 2012-ben minden megtett kilométer után az előző évihez képest 2,6 százalékkal kevesebb, azaz 132,2 gramm szén-dioxid került a kontinens levegőjébe - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerdán közzétett adataiból.

Az EEA jelentése szerint Európában a kisebb méretű autók gyártására specializálódott Fiat gyártja a leginkább környezetbarát modelleket. Autóikat kilométerenként 117 gramm szén-dioxid hagyja el.

A környezetet leginkább szennyező autókat a nagyfogyasztású és az átlagosnál nagyobb súlyú luxuskocsijairól ismert német Daimler gyártja, autóik átlagosan 143 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki.

Az európai autóiparban meghatározó német gyárak közül a Volkswagen autói számítanak a környezetre legkevésbé ártalmasnak, kilométerenként 133 grammnyi káros anyagot adnak ki magukból. A magasabb árkategóriájú német kocsik közül az Audi és a BMW gépkocsik holtversenyben a hatodik legnagyobb kibocsátók kilométerenkénti átlag 138 grammal.

Az EEA számításai szerint a napjainkban gyártott autók átlagosan 20 százalékkal energiahatékonyabbak, mint a 10 évvel ezelőtt készült modellek. Az ügynökség 2015-ig 130 grammos átlagkibocsátást vár, az EU irányelvei szerint 2020-ig pedig akár 95 grammra is süllyedhet a kibocsátás.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.