2016. november 29. 10:46

Vállalati szerkezetének átalakítását, holding-struktúra kialakítását tervezi a dél-koreai Samsung Electronics Co. konszern működésének jobb áttekinthetősége érdekében.

"A Samsung Electronics már az elmúlt években megtette az első lépéseket működési szerkezetének leegyszerűsítésére, fő tevékenységi körére való összpontosítására és folyamatosan vizsgálja a hosszú távú optimalizálás lehetőségeit is" - írja a konszern kedden kiadott közleménye. "A vizsgált lehetőségek között szerepel egy holding-struktúra kialakítása, valamint a konszern részvényének bevezetése külföldi tőzsdékre."

"A felsorolt lehetőségek vizsgálata nem jelenti, hogy a cég vezetése el lenne kötelezve egyik, vagy másik megoldás mellett. A folyamat várhatóan hat hónapot vesz majd igénybe, a Samsung Electronics a lehetőségek felmérését követően hozza meg a döntést" - szögezi le a közlemény.

A Samsung közleményében egyúttal jelezte szándékát 2016-os osztalékalapjának 30 százalékkal 4 ezer milliárd wonra (3,4 milliárd dollár) emelésére is. A holding-struktúra kialakítása amellett, hogy egybeesik a Samsung szándékaival, megfelel a piac várakozásainak is - mutatott rá Kim Sang-jo, a szöuli Hansung Egyetem közgazdász professzora. A szerkezetátalakítás megerősítené irányítási pozíciójában a Samsung harmadik generációs örökösét, Lee Jae-yong alelnököt, aki a Galaxy Note 7 globális visszahívása után vette kezébe a "kármentesítési" feladatokat.

Eladó Elvis egykori háza

Az ifjabb Lee 0,59 százalékos Samsung Electronics, 17,23 százalékos Samsung C&T (Construction & Trading Corporation) és 9,2 százalékos Samsung SDS tulajdonrésszel rendelkezik. A Samsung C&T-nek pedig 4,1 százalékos Samsung Electronics részesedése van. Lee Sang-hoon pénzügyi igazgató a keddi bejelentést követő telefonos konferencián leszögezte, hogy nincsenek tervek a holding és a Samsung C&T összevonására.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.