2014. október 1. 06:31

Közös érdekvédelmi platformot kialakító nyilatkozatot írtak alá a visegrádi négyek (V4), illetve Bulgária és Románia környezetvédelmi szakpolitikusai Pozsonyban kedden.

A közös nyilatkozatot a kibővített V4-es csoport szakpolitikusai közötti, hétfőn Pozsonyban kezdődött kétnapos találkozó záróeseményeként írták alá. A tárgyalások központi eleme a közös klímapolitika kialakítása, valamint a környezetvédelem terén megfogalmazandó célok megjelölése volt.

A közös nyilatkozat lényege, hogy kinyilvánítsa: aláírói támogatják a klímaváltozás elleni harc keretében tett intézkedéseket, ugyanakkor úgy vélik, a célkitűzések elfogadása során tekintettel kell lenni arra, hogy az egyes intézkedések milyen hatással lehetnek országaik gazdaságára.

A dokumentum üzenetét az annak aláírását követő sajtótájékoztatón Peter Ziga szlovák környezetvédelmi miniszter ismertette.

Elmondta: a kétnapos találkozón megegyeztek abban, hogy "realisztikusan" kell kitűzni a klímaváltozásért felelős gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos célokat, mert különben a visegrádi négyek iparának gondjai lehetnek ezek megvalósításával. Leszögezte: bármilyen uniós környezetvédelmi döntésnek tekintetbe kell vennie az egyes tagországok jogát arra, hogy maguk dönthessenek energiaellátásuk összetételéről.

A szakmai találkozón Magyarországot Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára képviselte. A szakpolitikus a közös nyilatkozat aláírása után az MTI érdeklődésére elmondta: a kedden aláírt közös nyilatkozat egyik legfontosabb hozadéka, hogy aláírói - a visegrádi négyek, illetve Bulgária és Románia - a következő időszakban közösen tudnak majd fellépni annak érdekében, hogy a klímapolitika terén megkötendő jövőbeli megállapodások számukra "megfelelő megoldásokat" tartalmazzanak. Így az aláíró országok közös platformot kialakítva érvelhetnek majd a témával kapcsolatban európai uniós szinten az október végén megrendezendő találkozón is - tette hozzá.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.