2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gazdaságnak gyakorlatorientált szakemberek kellenek, és ehhez erősíteni szükséges a szakképzés szereplői közötti kapcsolatot - mondta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) "Tanulószerződéssel a munka világában" országos konferenciáján, Budapesten.

A miniszter elmondta: a szakképzés intézményrendszerét a munkaerőpiac tényleges igényeihez kell alakítani, ezt a célt szolgálja a Térségi Integrált Szakképzési Központok (TISZK) kialakítása is.

Lamperth Mónika elmondta: a jövőben fontos szerepük lesz az alakuló regionális fejlesztési és képzési bizottságoknak, amelyekben a kamarák társelnöki pozíciót kapnak. A bizottság feladatot kap a regionális szakképzési célok, igények meghatározásában, a fejlesztési támogatások elosztásában, illetve vizsgálja a forrásfelhasználás hatékonyságát.

A szociális és munkaügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a schengeni csatlakozással egyszerűbbé válik a határok átjárhatósága, és az osztrákok 2008-tól újabb szakmákban nyitják meg munkaerőpiacukat.

Lamperth Mónika elmondta, hogy kezdeményezte az osztrák és a szlovén munkaügyi minisztereknél egy olyan háromoldalú munkaerőpiaci megállapodás kidolgozását, amely többi között érintené az adott határmenti területek munkaerőképzését is. A miniszter felkérte az MKIK-t, hogy vegyen részt a megállapodás tervezetének a kialakításában.

A kamara elnöke a jövőbeni feladatokról szólva kiemelte: szeretnék elérni, hogy a szakképzés a 10. évfolyamon már indítható legyen és az adott korosztály 30 százaléka szerezzen szakképesítést. Adataik szerint jelenleg az érintett korosztály 20 százaléka végez szakiskolában Magyarországon, az Európai Unióban ez az arány 50 százalék.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!