<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Lombard Lízing Csoport előrejelzése szerint az idén az új személygépkocsik értékesítése darabszám szerint csaknem 29, a használtaké pedig 10 százalékkal esik vissza 2009-hez képest - közölte a csoport szerdán.

A használt autók értékesítésének az újakénál jóval mérsékeltebb visszaesése annak tudható be, hogy a válság miatt átalakultak a fogyasztói igények és a vásárlási szokások: sokan csak használt autót engedhetnek meg maguknak, az ár-érték arány is sokkal fontosabb lett, s a vásárlók is tájékozottabbak, mint korábban - idézi a közlemény Kozma Gábort, a Lombard Lízing Csoport hálózati igazgatóját.

A Lombard Lízing Csoport előrejelzése szerint az idén 43.000 darab új, és 406.500 használt autót értékesítenek Magyarországon, míg a tavalyi adat 60.188, illetve 440.089 darab volt.

A közlemény szerint az elmúlt évek újautó-eladásának csökkenése komoly hiányt idézett elő a használtautó-kínálatban is, ráadásul a vásárlási kedv is csökkent.

A hitelfelvevők száma 2010-ben szintén tovább csökkent, 30 százalékkal az előző évhez képest, miközben a készpénzes vásárlások még inkább előtérbe kerültek. A hitelhez jutás feltételeinek jelentős szigorodása miatt egy másik korábbi tendencia is jelentősen megváltozott: hitel helyett a vásárlók sokkal inkább a lízingkonstrukciót részesítik előnyben.

A Lombard szerint érdekes tendencia az is, hogy bár az új autók értékesítésében már tavaly is zömmel a flottaeladások domináltak, sőt 2010 év végére ez az arány megközelítette az összes eladott új autó 70 százalékát, a használtautó-piacon viszont továbbra is szinte kizárólag magánszemélyek vásárolnak.

A közlemény szerint a magyarországi gépkocsi-vásárlók általában két csoportra oszthatók: vagy a jó állapotú, szervizkönyves, 3-5 éves, átlagos futásteljesítményű, vagy az ötszázezer-egymillió forint közötti ársávba tartozó, még elfogadható állapotban lévő autót keresik az ügyfelek.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.