TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kelet-közép-európai térségben Magyarország kapcsolódott be legerőteljesebben a világgazdaság vérkeringésébe

-- állítja most közzétett jelentésében az AT Kearney tanácsadó cég és a Foreign Policy Magazine. Az amerikai elemzők szerint az utóbbi években elsősorban az informatika mozgatta a globalizáció folyamatát, és a lemaradókat egyre nagyobb "digitális szakadék" választja el az élenjáróktól.

Magyarország a 17. helyet foglalja el a félszáz fejlett és feltörekvő államot tartalmazó "globalizációs világranglistán" -- derül ki a lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményből. Ez a legmagasabb helyezésnek számít az egykori szocialista országok között, és olyan európai uniós gazdaságokkal összevethető helyzetet jelez, mint Franciaország és Spanyolország.

A globalizációs index a külkereskedelem GDP-hez viszonyított arányát, a belföldi és a világpiaci árak konvergenciáját, a nemzetközi tőkemozgások nagyságát, az egy főre jutó külföldi turisták számát és a nemzetközi telefonbeszélgetések időtartamát, valamint az internetfelhasználás elterjedtségét tükrözi.

Jóllehet a világkereskedelem a kilencvenes évek második felének pénzügyi viharai hatására némileg visszaesett, az információtechnológia fejlődése fenntartotta a globalizáció lendületét -- írják a tanulmány szerzői.

Az internetfelhasználók jelenleg mintegy 250 milliós tábora folyamatosan nő, ám túlnyomórészt a fejlett országokra koncentrálódik -- írják az amerikai elemzők. Szerintük azonban ez utóbbi sem tekinthető homogén csoportnak: az észak-amerikai és skandináv országok ugyanis általában jóval előrébb tartanak a világhálóra való csatlakozásban, mint a legtöbb nyugat-európai gazdaság vagy Japán.

A "globalizációs világranglista" elején kisebb országok találhatók, amelyek fokozottan a világpiacra vannak utalva áru-, szolgáltatás- és tőkeszükségletük kielégítése végett. Az idén éllovas Szingapúr a tavaly kiadott hasonló listán is az helyet foglalta el, az akkor ezüst-, illetve bronzérmes Írország és az Egyesült Államok azonban most a 6., illetve a 12. helyre esett vissza.

A globalizáció hatásaival kapcsolatban az AT Kearney és a Foreign Policy Magazine szakértői alapvetően bizakodók. A világgazdaságba jobban integrálódott országokban általában egyenletesebb a jövedelemeloszlás, és jobban érvényesülnek a társadalmi és politikai szabadságjogok -- mutatnak rá, elismerve ugyanakkor, hogy utóbbi szempontból éppen az első helyezett Szingapúr kivételt jelent.

A világranglista tavalyi kiadásában az AT Kearney a globalizációba való bekapcsolódás gyorsaságát is elemezte. Magyarországot -- Argentína, Chile, Kína és a Fülöp-szigetek társaságában -- "agresszíven globalizálódó" gazdaságnak minősítette a tanácsadó cég. A gyors globalizáció azonban hátrányokkal is jár -- figyelmeztettek az elemzők; ezek közül a jövedelmi különbségek növekedését, a korrupciós index romlását és a levegőszennyezés súlyosbodását emelték ki.

A "globalizációs világranglista" élbolya
1.Szingapúr
2.Hollandia
3.Svédország
4.Svájc
5.Finnország
6.Írország
7.Ausztria
8.Nagy-Britannia
9.Norvégia
10.Kanada
11.Dánia
12.Egyesült Államok
13.Olaszország
14.Németország
15.Portugália
16.Franciaország
17.Magyarország
18.Spanyolország
19.Izrael
20.Malajzia

Forrás: AT Kearney--Foreign Policy Magazine

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.