<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szlovákia és Csehország után Magyarországon az autóipar új eldorádót fedezett fel magának - írta szerdán a Die Presse című osztrák lap.

Autógyártó konszernek és beszállító cégek euró milliárdokat fektetnek be az országban - mutatott rá a napilap. Felidézte: az Opel szeptember végén bejelentette, hogy félmilliárd eurós beruházással bővíti szentgotthárdi gyárát, majd három nappal később az Audi közölte, hogy 900 millió euróért fejleszti győri telephelyét.

A győri ezernyolcszáz, a szentgotthárdi fejlesztés ezer munkahelyet teremt, Budapest emiatt mélyen a zsebébe nyúl támogatásokért, a gazdasági sajtóban a befektetési összeg akár öt százalékáig terjedő támogatásról jelentek meg találgatások - állt a cikkben. De a kormány azt reméli, hogy az állami szubvenció néhány év alatt megtérül nagyobb adóbevételek és a vásárlóerő javulása révén. Magyarország tudatosan választotta ki az egyik leginkább támogatásra érdemes ágazatként az autógyártást. A cél az országot "a régió legjövedelmezőbb és legversenyképesebb befektetési helyévé tenni" - idézte az osztrák lap Orbán Viktor miniszterelnököt.

2009-ben Magyarország az összeszerelt gépjárművek számát (180.500) tekintve még messze elmaradt például Csehország (967.760) vagy Szlovákia (461.340) mögött, ez azonban hamarosan megváltozhat - mutatott rá a lap a Mercedes, az Audi és a Suzuki termelési terveit említve.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs vezetője Dirk Wölfer szerint minden bizonnyal szerepet játszik a költségtényező is a befektetéseknél. Magyarországon alacsonyabbak a bérek, mint például Belgiumban, emellett magasan szakképzett a munkaerő, minden szükséges szolgáltatót és befektetőt megtalál az autógyártó, "tökéletes a környezet".

A válság végének körvonalazódásával a beszállítók is növelik befektetéseiket - írta a szerző, példaként említve többek között a Hankook rácalmási és a Bosch miskolci üzemének bővítését. Az alkatrészgyártók erősödő jelenléte "önjáró hatást" vált ki, az autókonszernek szempontjából elérte a "kritikus tömeget", amitől egyszerűen érdekessé válik a befektetési helyszín - vélekedett Wölfer.

A havi 712 euró bruttó átlagkereset és több mint tíz százalékos munkanélküliség miatt Magyarország munkaadói szemszögből is érdekes a befektetőknek. Egyes ipari vonzáskörzetekben viszont, mint Budapest vagy Győr már nagyon keresett a szakképzett munkaerő, egyes cégek ezért tudatosan vidéken terjeszkednek, ahol nem olyan nagy az elvándorlás "szívóhatása". A nagy konszernek, mint az Audi vagy a Mercedes emellett tudatosan keresik az együttműködést a helyi főiskolákkal, hogy kiképezzék és időben magukhoz kössék a szükséges szakembereket - írta a Die Presse.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.