TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Általános optimizmus sugárzik a hivatalos megnyilvánulásokból, ha a gazdaság jelenlegi állapotáról és jövőbeli lehetőségeiről esik szó. A választásokig hátralevő alig egy esztendő nyilván nem ösztönöz (ön)kritikus kormányzati megszólalásokra. Balgaság volna ilyesmit számon kérni. De egy picit realistább elemzést nem.

Az inflációt a betéti kamatok nem követik. Ma ismét ott tartunk, hogy nincs reálkamat, sőt! A lekötött betétek utáni kamatok is rendre 9 százalék alatt vannak, míg az infláció márciusra 10,5 százalékra kúszott föl. Az ingatlanpiacon sem rózsásak a kilátások; igazán nyerni csak nagy kockázattal lehet; vagyis a többségnek nemigen. A tőzsdén sem érdemes próbálkozni; a BÉT-en tragikus a helyzet. Csökken a tőzsde forgalma - a BUX index a tavaly ilyenkori 9000 ponttal szemben tartósan 7000 pont alatt marad -, az ingatlanpiac visszaesőben, csökken a megtakarítási kedv. A Magyar Nemzeti Bank márciusi felmérése szerint a háztartások pénzügyi megtakarítása - kamatok nélkül - az egy évvel korábbi 15 milliárd forinttal szemben csak 4,8 milliárd forint volt, s az első negyedévben a megtakarítások bővülése 17,2 milliárd forinttal elmaradt a tavalyi első három hónap növekményétől.

A Kopint-Datorg-elemzés szerint a 2000. évi folyamatok értékelésekor meglepetést kelthetett, hogy "mind a nettó reálbérek, mind pedig a reáljövedelmek bővülése (1,5 százalék, illetve körülbelül 3 százalék) elmaradt attól, amire a gazdaság ťösszteljesítményénekŤ javulása alapján számítani lehetett. (…) A kiskereskedelmi forgalom 2000-ben a vártnál jóval kevésbé nőtt. Volumene csupán 2 százalékkal haladta meg az előző évit. (…) Az élelmiszerárak erőteljes emelkedése visszavetette forgalmukat. 3,6 százalékkal kevesebb élelmiszert vásároltak a boltokban, mint egy évvel korábban. (…) Visszaesett a ruházati termékek, kultúrcikkek, gyógyszerek értékesítése is."

Most viszont nő a háztartások készpénzállománya, nő a fogyasztás, és ez még jobban felpörgetheti az inflációt.

Ahhoz, hogy a meglévő eredményeknek tartósan örülhessünk, szembe kell tehát nézni a gondokkal: az EU-tagjelöltek között is magasnak számító inflációval, a jelenleg inkább az infláció növekedését serkentő keresletösztönző gazdaságpolitikával, ami könnyen a már ismert és nagy nehézségek árán elhagyott útra vezethet vissza bennünket.

És akkor még szó sem esett a nemzetközi gazdasági recesszió fenyegető elmélyüléséről. A GM kitekintése 2001-re azt feltételezi, "hogy a számunkra meghatározó exportpiacokon csupán mérsékelten gyengül a konjunktúra". Két hír a közeli napokból. Az Európai Bizottság módosította korábbi prognózisát, s az ez évre jelzett 3,2 százalékos uniós gazdasági növekedés helyett 2,8 százalékra számít. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése is változott az USA gazdaságát illetően: 3,2 százalékos növekedés helyett már csak 1,5 százalékkal számol.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.