2002. július 22. 17:32

Az MVSZ etikai kérdésként kezeli a vámszolgálati helyet üzemeltetők költségtérítésével kapcsolatos problémákat. Egyes, úgynevezett szolgálati helyet üzemeltető vámügynökségek ugyanis - visszaélve erőfölényükkel - indokolatlanul magas költségeket számítanak fel az ügyfeleknek, főleg azoknak, akik a vámhatóság ingyenes szolgáltatásait veszik igénybe.

Magyarországon a vámolás valóban díjmentes a törvények szerint; egy 1996-os kormányrendelet azonban lehetőséget ad a vámügynököknek, hogy a vámkezeltetéssel kapcsolatosan bizonyos költségeket átháríthassanak ügyfeleikre. Így erre hivatkozva általában pár száz forinttól akár több ezer forintig is terjedő díjat kell fizetniük még azoknak is, akik nem a vámügynökök, hanem a vámhatóság ingyenes szolgáltatásait szeretnék igénybe venni. A jogszabályok által biztosított lehetőség viszont visszaélésre és nyerészkedésre is alkalmat adhat. Jó példa erre a kiskőrösi Ela-Zoll Sped Kft. vitás esete a szolgálati helyet üzemeltető Németh Trans-Ker Kft.-vel. Ez utóbbi indokolatlanul magas díjakat vezetett be különböző jogcímeken, s ezzel az egyoldalú lépésével meglehetősen hátrányos helyzetbe hozta az Ela-Zoll Spedet. A kilátástalan helyzetre való tekintettel az Ela-Zoll az érdekvédelmi képviseletét ellátó MVSZ-hez fordult segítségért, miután nem jutott dűlőre a hatóság embereivel. Az MVSZ állást foglalt az ügyben, és arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy a költségtérítés alkalmazásával a szolgálati helyet üzemeltető vámügynök csak a tényleges költségeit fizettetheti meg, az nem tartalmazhat nyereséget számára.

Így a szövetség etikailag is elfogadhatatlannak tartja azoknak a vámügynököknek az eljárását, akik több pénzt számítanak fel a vámhatóság ügyei, mint sajátjaik teljes körű vámolása után. A vitás kérdés nem zárult le, a precedensértékű ügyben az illetékes bíróság várhatóan júliusban hoz majd ítéletet. Hírek szerint azonban 2002. június 6-ával bezárták a Németh Trans-Ker szolgálati helyét, ami állandó felügyeletként üzemel tovább. A szövetségek szakmai összefogása nemcsak e probléma kapcsán lenne indokolt, hiszen az uniós csatlakozás valamennyi vámközreműködő jövőjét jelentősen befolyásolni fogja. Az együttműködés szükségességére pedig maga a vámhatóság hívta fel többször is a figyelmet, amely a jelekből ítélve ugyanakkor nem kíván felelősséget vállalni a vámtevékenységben közreműködők sorsának alakulásáért.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.