<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A magyar autóipart is komolyan sújtja a munkaerőhiány, a hazánkban jelenlévő gyártók között is kiélezett verseny a munkavállalókért. A Continental 5 divízióval végez gyártó-, szoftverfejlesztési és kereskedelmi tevékenységet Magyarország több városában, hat gyárral, és egy gumiabroncs logisztikai és kereskedelmi központtal van jelen, ami összesen közel 9 ezer betöltött állást jelent. Munkáltatói szempontból több térségben is kiemelkedő a cégcsoport jelenléte és pozíciója, ez azonban nemcsak a fizikai munkásokra terjed ki. Ebben az ágazatban is fokozatosan a középpontba került az IT-tudás, egyre több szoftverfejlesztőre van szükség. A munkáltatói oldalnak is fel kell tehát nőnie a jövő, sőt, a jelen által támasztott kihívásokhoz: erről beszélgettünk Markus Strothjohann-nal, a Continental technológiai vállalat magyarországi HR-vezetőjével.

A magyar gazdaság számos szektorából érkeznek a hírek a krónikus munkaerőhiányról, nincs ez másképpen az autóiparban sem. Mit tehet a munkaerő-krízis enyhítése érdekében egy autóipari vállalat, mivel tudja magához csábítani a dolgozókat? 
Már nemcsak a mérnökökért és a jól képzett szellemi dolgozókért, hanem a betanított munkásokért is komoly verseny folyik a cégek között. A probléma nemcsak Magyarországon van jelen, hanem Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában is, illetve Románia is egyre inkább érintett. Ezekben az országokban a munkanélküliségi ráta folyamatosan a nullához közelít, ami megnehezíti a jelenlévő cégek dolgát. A Continental a rugalmasságot helyezi előtérbe annak érdekében, hogy vonzó munkáltató legyen, de más megoldásokkal is igyekszünk enyhíteni a feszült munkaerőpiaci helyzeten. Az irodai munkavállalóinknak olyan rugalmas feltételeket biztosítunk, mint a távmunka, és a részmunkaidős lehetőségek, a kreatív feladatokat végző munkatársainknak pedig az alkotói szabadsághoz adunk teret. A közeljövőben az lesz a fő cél, hogy a fizikai munkásoknak is rugalmasabb munkafeltételeket biztosítsunk, a magánélet és a munka közötti egyensúly megteremtése érdekében.
 
Markus Strothjohann, a Continental HR-vezetője 
 
Globális szinten mi okozza a cégcsoport számára a legnagyobb problémákat a munkaerőpiacon, melyek a legnagyobb kihívások?
Világszinten is nehezen tart lépést a munkaerőpiac a technológiai változásokkal, mert az átalakulás sokkal gyorsabb, mint az új informatikai szakemberek kitermelődése és piacra lépése. A jövőben azonban - főleg az önvezető autók kapcsán - alapvetővé válik az olyan technológiák készségszintű ismerete, mint a big data vagy a mesterséges intelligencia. A Continental világszerte technológia fókuszú vállalatként működik, számos tevékenysége egyre erősebben kapcsolódik a digitalizációhoz, és az intelligens gyártási rendszerekhez. 20 évvel ezelőtt még csak 5-10 százalékot jelentett az IT-alapú tudás a cégen belül, de mára ez jelentősen megváltozott, egyre több szoftverfejlesztőre van szükség, és ez várhatóan még tovább fog nőni.

És mi a cég válasza minderre? Milyen lépéseket tesznek a probléma leküzdésére?
A cégcsoport folyamatosan invesztál az IT-infrastruktúrába, aminek kiemelt része a budapesti gyárban nemrég megnyílt gyártási rendszereket támogató szoftverfejlesztő központ. A technológiai fejlődés azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevesebb gyári munkást foglalkoztatna a vállalat: a robotika például kiemelt területté vált a cégen belül az elmúlt években, amihez kapcsolódóan rengeteg munkásra van szükség, hiszen nem lehet mindent 100 százalékban automatizálni. 

A munkavállalók mit érezhetnek ebből?
A vonzó vállalati értékek, a korrekt bérek és juttatások mellett a Continental számos továbbképzési-, és fejlődési lehetőséget kínál a munkavállalóinak: például belső képzések keretében a lean vállalatirányítási filozófia módszereiről vagy szoftverfejlesztésről, bizonyos esetekben pedig külső szakértők tartanak oktatást a munkavállalóknak. Ahhoz, hogy egy cég piacképes tudással rendelkező szakembereket vehessen fel, nélkülözhetetlen a megfelelő oktatás, és ebben a Continental is egyre nagyobb szerepet vállal. Bár csak nemrég költöztem Magyarországra, az eddigiek alapján pozitív a benyomásom a magyar oktatási rendszerről. Amin fejleszteni lehetne, - és ehhez a cégünk is hozzá tud járulni - az a szakképzésből kikerülők továbbképzése.

Mit tesz a Continental a magyar munkavállalók képzettségi szintjének emeléséért?
Nemrég nyitottuk meg a budapesti képzési központunkat diákok és saját dolgozóik számára, ahol az alapvető technikusi szakmai ismeretek mellett az ipar 4.0 újdonságaival kibővített, versenyképes tudás megszerzésének lehetősége a cél. A képzésen részt vevőket tanulmányi eredményeik alapján ösztöndíjjal támogatjuk, a tanrendet pedig a középiskolai nappali képzés, illetve a többműszakos munkarend összehangolásával alakítjuk ki. A cégcsoportnál nem újdonság a középiskolákkal való együttműködés: a veszprémi Ipari Szakközépiskola gépész szakmacsoportos technikus tanulóinak több éve zajlik elméleti és gyakorlati oktatás a Continental támogatásával, de intenzív középiskolai kapcsolatokkal bír a szegedi, a váci, a makói és a nyíregyházi telephely is. 

Milyen egyéb lépéseket terveznek a jövőben a munkaerő fejlesztésére?
A jövőre nézve is vannak tervek arról, hogy a szakemberhiány és a világ autóipari fejlődése által diktált, folyamatosan átalakuló munkaköröket betölteni képes szakembergárda képzésében részt vegyen a vállalat. Egy úgynevezett Sofware House építéséről van szó, ahol a jövőben szükséges készségek elsajátításán lesz a hangsúly.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.