<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A gazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslat árnyalná a képet és bizonyos esetben lehetőséget adna a 2 éves hűségidőre.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy egy törvénymódosító javaslat megszüntetné a 2 éves hűségidőt Magyarországon és legfeljebb 12 hónapos megkötés előírását tenné lehetővé a szolgáltatóknak. A gazdasági bizottság által részletes vitát lezáró módosító javaslat árnyalná a képet és nem szabadítaná meg teljesen a fogyasztókat a 2 éves hűségidőtől.

A javaslat értelmében ha a szerződéskötés kedvezményes készülékvásárlással együtt történne, akkor megmaradhatna a 24 hónapos hűségidő. Ebben az esetben viszont az előfizetés díjának meg kell egyeznie az egy évre kötött szerződések díjával.

Ez a tétel arra utal, hogy a kormány meghallgatta a szolgáltatók véleményét. A 3 legnagyobb telekommunikációs cég ugyanis a törvényjavaslat nyilvánosságra kerülését követően hangot adtak aggodalmaiknak. Egyöntetűen úgy vélték, a hűségidő egy évben történő maximalizálása különösen érzékenyen érintené a magas árszínvonalú okostelefonok elérhetőségét, vagyis a készülékvásárlásoknál okozna jelentős hátrányt.

Balla György, a hűségidőt maximalizáló törvényjavaslat egyik benyújtója

Újdonságként kerülne be a törvénybe az a tétel is, miszerint a szolgáltatók a hűségszerződéssel vásárolt készülékek esetében a határozott idejű szerződés lejárta után kötelesek lennének a készüléket ingyen hálózat-függetlenné tenni.

A bizottság a javaslatával lerövidíteni azt a határidőt, amin belül a fogyasztó jogosult lenne felmondani szerződését, ha a szerződési idő alatt a szolgáltató egyoldalúan módosítást eszközölne. Erre a korábban jelzett 90 nap helyett 45 napra csökkentenék.

A határozott időtartamú szerződés lejárta előtti 90 napban a szolgáltatónak a jövőben kötelessége lenne 3 alkalommal tájékoztatni az előfizetőt a szerződés megszűnését követően létrejövő változásokról, illetve arról, hogy milyen, a hatályos szerződési feltételekhez hasonló feltételeket tartalmazó ajánlatai vannak a szolgáltatónak. 

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.