2013. május 31. 12:04

Stratégiai megállapodást írt alá a kormány pénteken a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.-vel, amely június 7-én teszi le új gyártócsarnokának alapkövét a tatabányai ipari parkban Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.

Karato Kenji, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója az aláírás előtt a megállapodás fontosságát hangsúlyozva úgy fogalmazott: a politika és az üzlet olyan, mint az autó két kereke, ha nem egy irányba forognak, akkor egyik sem halad előre, vagyis "céljainkat is csak egymást támogatva tudjuk elérni".

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: a Bridgestone-nal kötött stratégiai megállapodásnak a Japánnal való gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésében is kiemelt szerepe van. Hozzátette, hogy ez a 24. stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a kormány köt, s a második, amelyet japán céggel ír alá. Karato Kenji a Bridgestone történetének mérföldköveit felidézve kiemelte: a Bridgestone-t 1931-ben alapították, eredetileg cipőgyártó cégként, de a motorizáció hajnalán gumigyártóvá alakult át. 1988-ban a Firestone megvásárlásával lépett ki a globális piacra, mára pedig a világ elsőszámú gumigyártója lett.

A cégcsoportnak 95 gyáregysége van világszerte, az alkalmazottak száma pedig tavaly elérte a 143 ezret. A Bridgestone Európában 6 országban 12 gyáregységgel van jelen; technikai központjuk Olaszországban van. A tatabányai ipari parkban lévő magyarországi gyárukban - amely a legmodernebb technológiát képviseli - naponta 6500 prémium minőségű gumiabroncsot gyártanak - mondta Karati Kenji. Emlékeztetett arra, hogy tavaly döntöttek a magyar gyár kibővítéséről. Az új gyártócsarnok alapkőletétele június 7-én lesz, a kivitelezési munkálatok pedig augusztusban indulnak - ismertette.

Karato Kenji kifejtette: nehéz megjósolni az Európai gazdaság növekedési irányát, de álláspontjuk szerint szükség lesz a magas minőségű prémium gumiabroncsokra a jövőben is. Az ügyvezető igazgató megköszönte a tatabányai gyárbővítéshez adott állami támogatást, a gazdasági környezetet, a magyar tudást. "Ezeket mind nagyon jónak találtuk" - mondta.

Szijjártó Péter szerint a stratégiai megállapodás azt bizonyítja, hogy a kormány jó döntést hozott akkor, amikor 2010-ben azt tűzte ki célul, hogy Magyarország Európa termelési központjává váljon. Kiemelte: az ország jelenleg az európai járműgyártás egyik "fellegvára", hiszen a magyar exportteljesítmény több mint ötödét teszi ki az autóipari export, és a beszállítókkal együtt 600 cég működik ezen a területen, több mint 100 000 embernek munkát adva. Az eddig aláírt 24. stratégiai együttműködési megállapodás közül ez a 8., amelyet vagy autógyártóval vagy autóiparhoz közvetlenül köthető vállalattal ír alá a kormány - fűzte hozzá az államtitkár.

A Bridgestone tatabányai bővítéséről szólva jelezte: az új gyártócsarnokot több mint 70 milliárdos beruházással építik fel, 505 új munkahelyet teremtve. Ebből 63 állást felsőfokú végzettségűek töltenek majd be, a többiek betanított, illetve szakmunkások lesznek.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a Bridgestone fejlesztését és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) javasolta a kormánynak, hogy egyedi kormánydöntésen alapuló pénzügyi támogatásban részesítse a beruházást. A Bridgestone ennek nyomán jogosult lesz fejlesztési adókedvezmény és képzési támogatás igénybe vételére is - mondta a külügyi és külgazdasági államtitkár. Hozzátette: a beruházással a naponta gyártott gumiabroncsok száma eléri majd a 18 ezret.

Az államtitkár szerint ez a beruházás is mutatja, a kormány helyesen döntött, amikor az adórendszer átalakításáról, az oktatási és felsőoktatási rendszer átszervezéséről, valamint a szakképzési rendszer megerősítéséről határozott. A kutatás-fejlesztés, és az innováció lehet a leghatékonyabb eszköz ahhoz, hogy a válság után minél erősebb legyen Magyarország - mondta Szijjártó Péter.

Szólt arról is, hogy a megállapodás a kis- és közepes vállalakozásokról (kkv-k) is szól: akkor lehet sikeres a magyar nemzetgazdaság, ha a kkv-k is rá tudnak csatlakozni egy-egy nagyvállalat beszállítói hálózatára; ennek elősegítését a pénteken aláírt megállapodás is tartalmazza. A Brigestone Tatabánya Termelő Kft. 2008 óta működik, jelenleg 660 ezer négyzetméteres területen, mintegy 350 munkavállalót alkalmaz.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.