4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csak udvariasan mosolyogjon és nevetgéljen, vagy akár felszabadultan vihoghat is egy menedzser, ha jó benyomást kíván tenni ügyfelére, partnerére vagy alkalmazottjaira? Bár a jópofizás természetesen korántsem elég a sikerhez, azonban a túlzott feszengés miatt akár kútba is eshet az üzlet. Mfor.hu háttér.

Jót tesz, de nem elég (mfor.hu-montázs)

A Blend-a-med által 2007 elején végzett felmérésben a megkérdezettek 62 százaléka gondolta úgy, hogy a szép mosolyú emberek sikeresebbek és könnyebben boldogulnak az életben.

A válaszadók többsége szerint a magyarok keveset mosolyognak, amiért a legtöbben a pesszimista alaptermészetüket tartották felelősnek. A munkahelyi problémák és a család okozta stressz második volt ezen a listán.

A lazaság segít az üzletben

A mosolygást az mfor.hu által megkérdezett menedzserek is fontosnak tartották ahhoz, hogy eredményesek legyenek az üzleti életben. A laza magatartásnak kézzel fogható előnyei is vannak - véli Horvát Zoltán, az Atlantis Child tréningcég tanácsadója.

Jó közérzettel olyan problémákra is megoldást lehet találni, amelyekkel szemben egyébként tanácstalanok lennénk. A szakember szerint a közvetlenség pozitív hatással lehet a kapcsolattartásra úgy a beosztottakkal, mint a felettesekkel, s egy bátorító mosoly segíthet elkerülni a "lefelé taposó" imázst.
"Az első impresszió az üzleti életben is meghatározó lehet, ugyanis ilyenkor dől el, hogy ellenszenv vagy szimpátia alakul ki a felek között. A közös hullámhossz elérésében sokat segíthet egy kedves mosoly" - állítja Boros Anita, a Procter & Gamble szóvivője. Cégen belül szintén "jó befektetés" lehet a vidámság, a mosoly ugyanis köztudottan ragályos, és ha sokakat "megfertőz", kellemesebbé teheti a munkahelyi légkört.

Van, aki a humorban hisz

Damján Tamás szerint a mosoly önmagában az üzleti életben sem elég. A Dell country managere a kedvesség és a partnerrel szembeni nyitottság fontosságára hívta fel a figyelmet. "Az üzleti tárgyalás során természetes a felek komolysága, arra azonban figyelni kell, hogy ne legyen túl merev a megbeszélés. Sokat segít a kölcsönös szimpátia" - tette hozzá Damján.

A tárgyalás eredményét nem feltétlenül befolyásolja, ha néha egymásra mosolyognak a partnerek, azonban a merev arckifejezés rontani tud a megbeszélés eredményességén - vélekedett Peresztegi Zoltán. A Google hazai képviselője a humorban hisz, ami személyes érzést ad egy beszélgetésnek, és segít megérteni egymás álláspontjait.

A vigyorisággal szemben szintén a humor jótékony hatására hívta fel a figyelmet Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke. "Egy menedzsernek be kell rendezkednie arra, hogy olykor a saját elképzeléseivel ellenkező dolgokat valósítson meg. Ez csakis kellő humorral, ha úgy tetszik mosolyogva érhető el" - vélekedett Fekete. A frusztráció tűrésének képessége nélkül szerinte nem is lenne szabad vezetői pályát választani.

A vidám arckifejezés a kapcsolatteremtés szempontjából is igen fontos, fájdalmas tekintettel és panaszok áradatával ugyanis a partnerekre és a dolgozókra is negatív hatással van a vezető. "Energiát csakis attraktív és mosolygós ember képes adni környezetének" - állítja az elnök. Tapasztalatai szerint a magyar menedzserek közül sokan nem ismerik fel a fentiek jelentőségét.

A mosoly önbizalmat sugároz

Török Zsuzsa pszichiáter Feketéhez hasonlóan úgy látja, hogy a vezetők közül nem mindenki meri használni a mosolyt. A menedzsereknek is meg kell keresni azokat a helyzeteket, amikor a száj elhúzásával közvetlenebbé tudják tenni az üzleti megbeszélést - mondta az mfor.hu-nak Török Zsuzsa. Egy tárgyalóasztalnál mosollyal is oldható a feszültség, azonban a túlzott reakciók (például a vihogás) vagy az ironikus vigyor visszaüthet.

"A mosoly mindenképpen az önmagával tisztában lévő ember közvetlen megnyilvánulása legyen. Jelentse azt, hogy az illető magával és a másik személyével is elégedett" - mondja a pszichiáter. A szorongást leplező zavart nevetgélés viszont épp az ellenkező hatást éri el a partnernél, taszító lehet.

Hankiss és a mosolygós ország

A mosoly és a jókedvűség fontosságára Hankiss Elemér szociológus is több alkalommal felhívta a figyelmet. "Egy vállalat vagy akár az ország sikeressége nem pusztán gazdasági tényezőkön múlik. Már azzal is hatalmas lépést tennénk a fejlődés irányába, ha társadalmunkat a külföldiek számára kissé befogadóbbá, illetve magunkat mosolygóssá tennénk" - mondta a Stratégia 2006 című konferencián tartott előadásában 2005 novemberében.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!