2014. szeptember 23. 03:34

Ezúttal egy negyedmilliárdos közbeszerzést nyert el a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége - derül ki a legfrissebb Közbeszerzési Értesítőből.

249,9 millió forintot nyert közbeszerzésen Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. egy konzorcium tagjaként - derült ki a hétfői közbeszerzési értesítőből. A megbízást nyilvános hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során nyerték el. A felcsúti polgármester cége mellett a konzorcium tagjai még a Duna Aszfalt Kft. és a Colas Alterra Kft. A negyedmilliárdos közbeszerzés keretén belül Pestszentimrén kell a szennyvíz-csatornázási munkálatokkal érintett utcák csatornázáshoz kapcsolódó karbantartási jellegű útfelújítást elvégezni.

A megkötött szerződés szerint a konzorcium tagjai közül Mészáros Lőrinc cége végzi a munkálatok 60,93 százalékát, ugyanakkor a kifizetésből is ilyen arányban részesül majd, vagyis 153,5 millió forintot nyer ténylegesen. A Colas Alterra 22,47, a Duna Aszfalt pedig 16,6 százalékban részesedik a feladatokból és a fizetésből is.

Jó év lesz ez az idei

Ezzel a tenderrel együtt idén eddig már 26,2 milliárdos közbeszerzést vitt el a felcsúti polgármester cége. Januárban rögtön ugyanis egy 25,8 milliárd forintos tendert nyert el egy konzorcium tagjaként, melynek során az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Békés megyei ivóvízminőség-javító programra keresett vállalkozásokat. Ezt júniusban az Alcsúti Arborétum kertészeti munkáiért kapott - előbbihez képest - "szerény" 17,8 milliós közbeszerzés követte. Júliusban pedig az Alcsúti Arborétum fejlesztése keretében elvégzett építési munkálatokért nyert 141,13 milliót a Mészáros és Mészáros Kft.

Így az már látható, hogy leginkább a Békés megyei projektnek köszönhetően kiemelkedő évet zárhat idén Mészáros Lőrinc cége, mely egyébként 2011 előtt egyetlen egy közbeszerzésen sem tudott diadalmaskodni, holott 2001 óta működik a társaság. Bár 2011 előtt sem lehetett ok panaszra, hiszen 2009-ben is már 995 milliós árbevétel mellett 283 milliós eredmény realizáltak. 2011-től kezdődően azonban kirobbanó fejlődés vette kezdetét a kft.-nél. A változás és a fellendülés nagyon jól lekövethető a társaság publikus számviteli beszámolói alapján, hiszen az elmúlt időszakban évről évre folyamatosan megduplázza a bevételeket. A 2010-es 853 milliót ugyanis 2,2 milliárd, majd ezt 4,6 milliárdos árbevétel követte, 2013-ban pedig már 9,7 milliárd folyt be a Mészáros és Mészáros Kft. kasszájába, vagyis négy év alatt sikerült a tizenegyszeresére növelnie az árbevételét.

Adózott eredményként a költségek levonása után 1,6 milliárd forint nyereség maradt 2013-ban a cégnél, melyből 1,3 milliárdot osztalékként ki is fizetett Mészáros Lőrinc. Érdekesség, hogy a megsokszorozódó árbevétel mellett több mint hétszeresére növekedett a kft. nyeresége.

2010 óta összesen egyébként 17,4 milliárdos árbevétel mellett 3,9 milliárdos nyereséget termelt a polgármester cége, melyből 2,4 milliárdnyi osztalék kifizetésére is lehetőség volt az eltelt 4 év során. Részben ennek is köszönhető, hogy négy év alatt a 100 leggazdagabb magyar közé sikerült beverekednie magát az egykori gázszerelőből lett polgármesternek.

Székely Sarolta
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.