<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Viktor Juscsenko ukrán elnök gyakorlatilag beismerte, hogy az ukrán tranzitvezeték-rendszer nem tudja úgy fogadni és továbbítani a gázt, ahogyan az orosz fél szeretné, nevezetesen egyetlen, vagyis nyugati irányba.

Az ukrán fél műszaki megállapodást készített elő, remélve, hogy a Gazprom azt elfogadja. Juscsenko ezt kedd délután, Kijevben összehívott sajtóértekezletén mondta, és újra hangsúlyozta: Ukrajna január elseje óta nem vett el jogtalanul az Európának szánt orosz gázból, nem tett semmit a gázszállítások leállítására, megbízható tranzitország, és nem tartozik Oroszországnak gázért.

Az elnök kijelentette: meggyőződése, hogy az Európai Bizottság képviselőinek jelenléte lehetővé teheti, hogy pont kerüljön a gáztranzittal, annak körülményeivel, biztonságával és rendszerével kapcsolatos, sok éve vitatott kérdések végére.

Közben Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök telefonon tájékoztatta szlovák kollégáját, Robert Ficót és így közvetve minden fogyasztót, hogy "az ukrán gázszállító rendszer nem tölti be funkcióját, és nem teljesíti a tranzitot", jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

Szakértők szerint hosszabb távú probléma bontakozik ki: Ukrajna nem képes, illetve nem akarja továbbítani az orosz gázt Európába mindaddig, amíg saját maga számára is nem kap földgázt Oroszországtól. Közvetve erre utalt Oleg Dubina, az ukrán Naftogaz gázvállalat vezérigazgatója, aki korábban Kijevben beismerte: Ukrajna valóban nem tudja fogadni az orosz exportgázt, mert ebben az esetben az ország nagy területei gázellátás nélkül maradnának. A vezetékeken ugyanis - az Ukrajnának való orosz gázszállítások hiányában - az utóbbi napokban visszafelé szállították a gázt a nyugati országrészben lévő tárolókból, és ezért a gáz áramlását meg kell fordítani, amihez idő kell.

Oroszország január elsején leállította a gázexportot Ukrajna számára, mert szerinte Ukrajna nem rendezte addigi tartozását, és elutasította az idei évre szóló orosz árajánlatot, így nincs érvényes szállítási szerződés. A múlt héten a Gazprom az európai exportot is beszüntette, mert szerinte Ukrajna először lopta a gázt, majd egyszerűen elzárta a vezetékrendszert az orosz gáz elől.

A Gazprom ukrán exportstopja a gyakorlatban azt jelenti, hogy Ukrajna a vezetékrendszerébe érkező orosz gázból nem vehetné le az addig neki szánt mennyiséget. Levette vagy sem, ez vita tárgya, mindazonáltal ebben a helyzetben Ukrajna földgázellátása csak két módon oldható meg: vagy eltulajdonít az európai exportra szánt orosz földgázból, vagy nyugati tárolóiból - tartalékából - küld a keletebbre lévő országrészekbe földgázt, mely esetben a vezetékrendszeren nem lehet nyugat felé továbbítani az energiahordozót.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.