<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az INA horvát olaj- és gázipari cég növelni tervezi kitermelését odahaza és külföldön az idén, miközben várhatóan dönt feldolgozóipari üzletágának jövőjéről.

Egyebek között ezt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának az elnöke hétfőn. Az INA legnagyobb részvényese a magyar Mol, minimálisan 50 százalék alatti részesedéssel, míg a horvát kormány tulajdonhányada 45 százalékhoz közeli.

Az INA 1,5 milliárd kuna (268 millió dollár) veszteséggel zárta a tavalyi évet - a 2012. évi 681 millió kuna profit után -, részben azért, mert Szíriában fel kellett függeszteni a termelést a polgárháború miatt. Áldott Zoltán azt mondta, hogy "komoly lépéseket kell tenni a kitermelés területén, és új térségeket kell bevonni Horvátországban és másutt. Horvátországban a lehetőségek korlátozottak és bizonytalanok, ezért másutt is kitermelési lehetőségeket kell keresni".

Az INA kitermeléssel és feldolgozással is foglalkozik, jelenleg Horvátországban, Egyiptomban és Angolában tevékenykedik. Két olajfinomítója közül az egyik Rijekában, a másik Sisakban található. Mindkettő még akkor épült, amikor Horvátország Jugoszlávia része volt és ma már komoly befektetéseket igényelnek,  miközben veszteségesen működnek.

A Reutersnak adott interjúbnan Áldott Zoltán kitért arra, hogy az INA az idén dönt az olajfeldolgozóit érintő befektetési politikáról. Ennek jóváhagyásához minden bizonnyal mindkét nagy részvényes, a Mol és a horvát kormány beleegyezésére is szükség lesz.

Áldott Zoltán szerint az olajfeldolgozói szegmens jelenlegi formájában nem tartható fenn hosszabb ideig. "Még az idén döntenünk kell az ágazatról, olyan megoldást kell találnunk, ami nem növeli a veszteséget" - fogalmazott.

Az INA évi mintegy 2 millió tonna olajterméket értékesít Horvátországban és 1,5 millió tonnát a határokon túl, miközben a két létesítmény kapacitása évi 6,7 millió tonna. Az INA tőkeberuházása 2013-ban kétmilliárd kuna volt, 60 százalékkal haladta meg a 2012. évit, és idén várhatóan nagyjából a tavalyival megegyező lesz Áldott Zoltán szerint.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.