2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár februárban visszaléptünk a 2024-es olimpiai pályázattól, az ezért felelős céghez 39 milliós árbevétel befolyt még, viszont ennek ellenére sikerült 9,2 milliós veszteséget összehoznia.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén volt napirendi pont az olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt. végelszámolása, melyhez az előterjesztést csak a gyűlés után töltötték fel. Eszerint augusztus végéig összesen 38,7 millió forintos árbevételre tettek szerint az előző évi 54,3 millió forint után, ami tekintve, hogy februártól már okafogyottá vált a Budapest 2024 létezése is, nem is rossz eredmény.

A tájékoztatás szerint a bevétel a továbbszámlázott közvetített szolgáltatások értékét és a reklámszolgáltatási bevételeket tartalmazza. Emellett 4,7 milliárdos egyéb bevétel is befolyt, ami közel harmada az előző évi 11,8 milliárdnak. A csatol dokumentum szerint ennek 96 százaléka a társaság által folytatott tevékenység (melynek jelentős része a végelszámolás előkészítésére irányult) finanszírozásához felhasznált támogatásból származik, és itt mutatták ki a tárgyi eszközök értékesítéséből befolyt bevételt is. 

Ezt már bebuktuk (Fotó: MTI)

A bevételek elapadásával párhuzamos a ráfordítások is visszaestek a cégnél augusztus végéig. Anyagjellegűként 4,1 milliárdot számoltak el a korábbi 10,7 után, személyi jellegű ráfordításként pedig 527,3 milliót költöttek (ebben a csoportos létszámleépítés költsége is benne van) a 2016-os 998 millió után.

Meglehetősen érdekes helyzet alakult ki a végelszámoláson dolgozó Zrt.-nél. A dokumentum szerint

augusztus végéig az átlagos statisztikai létszám 47,3 fő volt, 2016-ban viszont ennél kevesebben álltak a cég alkalmazásában, 45,9-en.

Igaz, a differencia nem szignifikáns, viszont egy végelszámolás előtt álló, tevékenységét leépítő cégnél mindenképpen ellenkező irányú változásra lehetne számítani.

A bevételek és ráfordítások egyenlegeként végül 9,2 millió forintos veszteséget könyvelt el a Budapest 2024 szemben a tavalyi 9,5 millió forinttal.

A Budapest 2024 a végelszámolás költségeit 308 millió forintra becsülte korábban, melynél több mint kétszer nagyobb céltartalékot képzett; 660 millió forintot tettek félre erre a célra. Szeretnék ugyanis elkerülni, hogy a végelszámolási eljárás felszámolásra váltson. Utóbbi eset akkor fordulhat elő, ha a társaság vagyona nem lesz elegendő a költségekre, kötelezettségekre.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!