<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Bár februárban visszaléptünk a 2024-es olimpiai pályázattól, az ezért felelős céghez 39 milliós árbevétel befolyt még, viszont ennek ellenére sikerült 9,2 milliós veszteséget összehoznia.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén volt napirendi pont az olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt. végelszámolása, melyhez az előterjesztést csak a gyűlés után töltötték fel. Eszerint augusztus végéig összesen 38,7 millió forintos árbevételre tettek szerint az előző évi 54,3 millió forint után, ami tekintve, hogy februártól már okafogyottá vált a Budapest 2024 létezése is, nem is rossz eredmény.

A tájékoztatás szerint a bevétel a továbbszámlázott közvetített szolgáltatások értékét és a reklámszolgáltatási bevételeket tartalmazza. Emellett 4,7 milliárdos egyéb bevétel is befolyt, ami közel harmada az előző évi 11,8 milliárdnak. A csatol dokumentum szerint ennek 96 százaléka a társaság által folytatott tevékenység (melynek jelentős része a végelszámolás előkészítésére irányult) finanszírozásához felhasznált támogatásból származik, és itt mutatták ki a tárgyi eszközök értékesítéséből befolyt bevételt is. 

Ezt már bebuktuk (Fotó: MTI)

A bevételek elapadásával párhuzamos a ráfordítások is visszaestek a cégnél augusztus végéig. Anyagjellegűként 4,1 milliárdot számoltak el a korábbi 10,7 után, személyi jellegű ráfordításként pedig 527,3 milliót költöttek (ebben a csoportos létszámleépítés költsége is benne van) a 2016-os 998 millió után.

Meglehetősen érdekes helyzet alakult ki a végelszámoláson dolgozó Zrt.-nél. A dokumentum szerint

augusztus végéig az átlagos statisztikai létszám 47,3 fő volt, 2016-ban viszont ennél kevesebben álltak a cég alkalmazásában, 45,9-en.

Igaz, a differencia nem szignifikáns, viszont egy végelszámolás előtt álló, tevékenységét leépítő cégnél mindenképpen ellenkező irányú változásra lehetne számítani.

A bevételek és ráfordítások egyenlegeként végül 9,2 millió forintos veszteséget könyvelt el a Budapest 2024 szemben a tavalyi 9,5 millió forinttal.

A Budapest 2024 a végelszámolás költségeit 308 millió forintra becsülte korábban, melynél több mint kétszer nagyobb céltartalékot képzett; 660 millió forintot tettek félre erre a célra. Szeretnék ugyanis elkerülni, hogy a végelszámolási eljárás felszámolásra váltson. Utóbbi eset akkor fordulhat elő, ha a társaság vagyona nem lesz elegendő a költségekre, kötelezettségekre.

Székely Sarolta
mfor.hu