<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Magyarországon 2018-ra minden háztartásban lesz szélessávú internet - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a kabinet és a Magyar Telekom közötti partnerségi megállapodás aláírási ünnepségén.

A kormányfő emlékeztetett, Magyarország az Európai Uniónak azt a vállalást tette, hogy 2020-ra minden magyar háztartásban lesz szélessávú internet. "A mi megállapodásunk azt teszi lehetővé, hogy ezt az állapotot (...) Magyarország 2018-ra eléri", tehát jóval az EU-s határidő előtt - hangsúlyozta. Hozzátette, az infrastruktúra kialakításához több száz milliárd forintra van szükség, amelyet részben a Deutsche Telekom, részben pedig a magyar állam teremt majd elő.

Orbán Viktor azt mondta, "most már nincs visszaút, mi leszünk a legjobbak", reális esélyünk van arra, hogy a magyar legyen Európa egyik legmodernebb, a legjobb telekommunikációs infrastruktúrával rendelkező gazdasága.

A Magyar Telekommal kötött megállapodást egy komoly múltra visszatekintő barátság megerősítésének nevezte a miniszterelnök. Kiemelte, a Magyar Telekom fő tulajdonosáról, a német Deutsche Telekomról elsőként a büszkeség jut eszébe, büszkének lenni arra, amit csinálnak, azaz hogy technológiájuk előreviszi a világot.

A Telekom az elmúlt húsz évben 1800 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon, ahol 12 ezer embert foglalkoztat - a beszállítóinál pedig további százezer munkavállaló dolgozik -, és évente 140 milliárd forint adót fizet, amivel az ország egyik legnagyobb adófizetője - sorolta az adatokat Orbán Viktor, úgy fogalmazva, hogy nem vásárlói, hanem "résztvevői vagyunk" a Deutsche Telekomnak, hiszen a magyaroknak is lehetőségük van a cég közös működtetésére.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Deutsche Telekom jelentős támogatója a magyar sportnak és kultúrának, így például a pénteki aláírási ceremóniának otthont adó Budapest Music Centernek is elkötelezett partnere, nagyban hozzájárul a működtetéséhez.

Beszéde végén a miniszterelnök rámutatott: a távközlési és IT-szektor ma a magyar GDP körülbelül 12-14 százalékát állítja elő, ami az időnként "a magyar gazdaság alulfejlettségéről szóló előadások fényében" meglepően magas szám. Tavaly a magyar gazdasági növekedés csaknem egynegyede ebből az üzletágból származott - tette hozzá.

"Azt a lovat kell ütni, amelyik húz. (...) Nem túl igazságos dolog ez, de a világot valóban azok viszik előre, akik jól húznak. És az IT-szektor jól húz Magyarországon, ezt kell ütni, ezt kell fejleszteni, itt kell beruházásokat végrehajtani. Abban kell még erősebbnek lenni, amiben egyébként is erősek vagyunk" - zárta szavait.

A Deutsche Telekom mintegy 50 országban van jelen, és több mint 230 ezer munkavállalót foglalkoztat világszerte. A cégcsoport 58,2 milliárd euró bevételt termelt a 2012-es üzleti évben, ennek több mint felét Németországon kívül.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.