TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Pfizer még az amerikai adótörvények szigorítása előtt igyekszik nyélbe ütni a világ idei legnagyobb vállalati fúzióját: a Viagrát gyártó amerikai konszern fel akarja vásárolni a Botoxról ismert konkurensét, az Allergant.

Bennfentes információk szerint a Pfizer részvényenként 370-380 dollárt, összesen megközelítőleg 150 milliárd dollárt kínál a dublini székhelyű Allerganért. Az Allergan papírok jelenleg 310 dollár körül forognak. A tranzakció részvénycserével zajlana le, a Pfizer 11 részvényt adna egy Allergan-papírért.

Egyik vállalat sem kommentálta a hírt.

Kétséges azonban, hogy sikerül-e lezárni az ügyletet, mert az amerikai kormány törvénytervezetet készül előterjeszteni a kongresszusban, amely megnehezítené, hogy amerikai konszernek fúziók vagy felvásárlások révén legalább részben áthelyezzék székhelyüket más országokba, és kibújjanak az adózás alól az Egyesült Államokban. A menedzsment ezekben az esetekben gyakran az Egyesült Államokban marad.

Az Allergan megszerzésével a Pfizer épp ezt a stratégiát követi, főhadiszállását Írországba áthelyezve jóval alacsonyabbak lennének az adóterhei.

A Pfizernek nem ez az első kísérlete. Másfél éve 118 milliárd dollárt kínált a brit-svéd AstraZeneca konszernért, de a tranzakció meghiúsult, így nem tudta központját átköltöztetni Nagy-Britanniába, ahol szintén alacsonyabbak a társasági adók.

Jack Lew pénzügyminiszter tájékoztatta a kongresszust, hogy még a héten ismerteti a tervezetet, amely legalábbis megnehezítené a székhelyáthelyzésekkel megvalósított adóoptimalizációt.

Ha végbemegy a fúzió, a világ legnagyobb gyógyszerkonszernje jönne létre.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.