4p

Nem aktiválják annak a mintegy 2500 egészségügyi dolgozónak a felmondólevelét, amelyeket a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) kezdeményezésére az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeinek javításáért helyeztek ügyvédi letétbe.

Papp Magor, az MRSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az előző nap bejelentett béremelés az elmúlt évtized legjelentősebb kormányzati intézkedése az egészségügyben. Ezt, továbbá a jelenlegi gazdasági helyzetet figyelembe véve, "megelőlegezett bizalmat tanúsítva", hogy a béremelés a 2013-ban folytatódik, az MRSZ elnöksége a Magyar Orvosok Szövetségével egyetértve úgy döntött: a letétbe helyezett felmondásokat nem "élesítik".

Kedden Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Giró-Szász András kormányszóvivő közös sajtótájékoztatón jelentette be a kormány döntését, miszerint az egészségügyi ágazatban dolgozók közül csaknem 86 ezer ember alapbérét emelik meg az idén.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: azon orvosoknak, akik - ügyeleti díjazás nélkül - jelenleg bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet keresnek, bruttó 65.823 forinttal emelik a bérét. Ez a béremelésben érintett orvosok mintegy nyolcvan százalékát jelenti. A 350 ezer forintos határ felett 10 ezer forintos sávonként ötezer forinttal csökkenő mértékű lesz a béremelés.

Az államtitkár megjegyezte: bízik benne, hogy a szakma pozitívan fogadja javaslatukat. A rezidenseknek az iratmegsemmisítőjét is felajánlotta, hogy együtt darálhassák be a rezidensszövetség által kezdeményezett akcióban összegyűjtött felmondóleveleket.

Papp Magor ennek kapcsán szerdán azt mondta: a felmondólevelek gyűjtésekor azt vállalták, hogy ha nem lesz szükség az aktiválásukra, az adatvédelmi előírásoknak megfelelően a nyilatkozatokat meg kell semmisíteni. Ha ebben Szócska Miklós segíteni kíván, elfogadják - tette hozzá Papp Magor.

Mint Papp Magor kifejtette: még 2009-ben "hazát az orvosnak, orvost hazának" jelmondattal léptek fel, hogy érdekeiket érvényesítsék, majd 2011-ben "a teljes kilátástalanság határán" döntöttek úgy, hogy megharcolnak a magyarországi munkavégzés feltételeiért. Az "Élhető magyar egészségügyet" mozgalom felmondóleveles akciójához több mint 2500 orvos csatlakozott, ezzel, mint fogalmazott, "példátlan összefogás született".

Ezen "vészjelzésükre" tavaly december végén döntött úgy a kormány, hogy az ágazatban dolgozók körülményeinek javítására 30 milliárd forintos keretet különítenek el. Akciójuknak is köszönhetően sikerült kiharcolniuk, hogy január elsejéig visszamenőleges hatállyal mintegy 66 ezer forinttal emeljék az orvosok egy széles rétegének bérét. Ezzel az ágazati bérrendezés irányába megtették az első "komoly" lépést - fűzte hozzá.

Papp Magor azt mondta: Magyarországon ilyen mértékű bérrendezést érdekképviselet még nem harcolt ki. "Az egészségügyi élhetővé tétele elkezdődött, de a pohár még csak félig van." Egyrészt fontosnak tartják, hogy a közeljövőben az alapellátás helyzetének javításához is megtalálják a szükséges többletforrásokat. Másrészt kiemelten fontos, hogy az idei béremelés 2013-ban és 2014-ben is folytatódjon, ennek eredményeképpen az orvosok bére érje el a hazai nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát, és mindemellett a szakdolgozók munkáját is becsüljék meg. Megjegyezte, fontos, hogy a bérek rendezésével egy időben a kormány felvállalja az egészségügy morális megújítását és a hálapénzrendszer felszámolását is.

A rezidensszövetség elnöke külön eredménynek nevezte a rezidensek számára előző évben indított ösztöndíjprogramot, amelynek révén a fiatalok szakképzésük alatt jelentős anyagi segítséget kapnak, továbbá hogy tavaly év végén az önként vállalt túlmunka jogi szabályozását is rendezték. Mindezeken felül pedig, mint mondta, ígéretet kaptak egy egységes, átlátható bérszámfejtési protokoll bevezetésére, valamint arra, hogy 2012-ben a rezidensek olyan "önkormányzati jogosítványt" kapnak, amelynek alapján a szakképzés minőségbiztosítása is rendeződhet.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!