2018. január 29. 13:34

Egy vállalkozás életében nem ritka, hogy időnként jogvitába keveredik egy partnerével. Hasonló lehet a helyzet építkezés esetén is, amikor a megbízott vállalkozó nem olyan módon végezte el a feladatát, ahogy megállapodtunk vele. A hosszú bírósági pereskedés most látványosan lerövidíthető lesz.

Senki sem szeret pereskedni, hiszen költséggel jár, és ha a bíróság nekünk ad igazat, akkor is évek telhetnek el jogaink érvényesítéséig. Ha jogvitába kerültünk egy szerződéses partnerünkkel, akkor hasznos lehet az a január elsejétől igénybe vehető új jogintézmény, amely megoldást jelenthet a jogi ügyek bírósági eljárás nélküli lezárására. Lehetőség van ugyanis a közjegyző előtt egyezséget kötni, mégpedig  polgári vagyonjogi ügyekben.

Mindkét fél időt és pénzt spórolhat meg

Mint dr. Böröcz Helga közjegyző elmondta, vállalkozások és magánszemélyek számára is kedvezően alkalmazható jogi eszköz született. Ha ugyanis vita van a felek között, de meg akarnak egyezni, nem kell bírósághoz fordulniuk, a közjegyző előtt kötött egyezség ugyanis ugyanolyan hatályú lesz, mint a jogerős bírósági ítélet, azaz közvetlenül végrehajtható. Példaként a szakember azt hozta fel, ha az építési vállalkozó és az építtető között vita merül fel, akkor annak gyakran bírósági ügy lesz a vége. Amennyiben viszont igazságügyi szakértői vélemény is alátámasztja pl. a megbízó igényének a jogosságát, a közjegyző előtti egyezséggel jóval rövidebb idő alatt le lehet rendezni a vitát. Tehát mindenképpen érdemes megpróbálni a közjegyző előtt egyezséget kötni.

Forrás: shutterstock.com

Felmerül persze a kérdés, hogy az ellenérdekelt félnek miért éri meg egy ilyen egyezségbe belemennie, hiszen egy hosszú jogi procedúra végén a bíróság döntése akár számára kedvező is lehet. Mint azt dr. Böröcz Helga hangsúlyozta, senki nem kötelezhető egyezségi eljárásra, erre ugyanis csak akkor van lehetőség, ha mindkét fél szándéka a megegyezés.  Mindkét fél időt és költségeket takaríthat meg, ha per helyett egyezségre adja a fejét. A bírósági eljárás és a fizetendő perköltség ugyanis akár tetemes is lehet. Arról nem is beszélve, hogy pl. két vállalkozás közötti, egyébként jól működő több éves együttműködést nem feltétlenül érdemes tönkretenni pereskedéssel.

Az egyezségkötés mellett szól az is, hogy találhatnak a felek olyan feltételeket, melyek mindkettejük számára vállalhatók. Az ilyen egyezségek nagy előnye az is, hogy a benne foglaltak közvetlenül végrehajthatók, azaz a közjegyző által jóváhagyott egyezségnek a bíróság ítéletével azonos hatálya van. Ha az egyik fél nem tartja be a megállapodást, a másik fél közvetlenül, bírósági eljárás nélkül szerezhet érvényt a jogainak. dr. Böröcz Helga arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi bírósági tapasztalatok szerint, amennyiben a felek jogvitájukat egyezségekkel zárták le, a végrehajtásra aránylag kisebb számban került sor, mintha a jogvitát a bíróság ítélete döntötte volna el. Azt sem szabad elhanyagolni, hogy ilyen megoldással elejét lehet venni a későbbi jogvitáknak is, mert az egyezségben foglaltakat már nem lehet perben megtámadni.

Más, mint a közjegyzői okirat
Számos jogügyletben eddig is fordulhattak közjegyzőhöz az érintettek, amikor közjegyzői okiratba foglaltak pl. adásvételi, ajándékozási, kölcsönszerződést, vagy egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tett valaki. Aki jelzálog alapú hitelt vett fel az elmúlt tíz évben, az szinte biztosan aláírt ilyen okiratot. Most azonban egy új jogi forma lépett életbe, polgári vagyonjogi ügyekben - ha a felek meg akarnak állapodni és ezt közvetlenül végrehajtható formában kívánják megtenni - egyezséget köthetnek a közjegyző előtt.


Az öröklési ügyeknél fontos szerepe lehet

A szakember szerint magánszemélyek részére nagy segítség lehet a közjegyző előtti egyezségi eljárást, elsősorban az örökléssel kapcsolatos jogviták esetén. Nem ritka ugyanis, hogy az örökösök egymást közt nem tudnak megállapodni a hagyatéki tárgyaláson. Ha nem akarnak akár éveket várni a bíróság döntésére, és készek kompromisszumra jutni, akkor lehetőségük lesz a jogvitájukat a közjegyző előtti egyezségi eljárásban rendezni. Emellett arra is van precedens, hogy az örökösök és a hagyatéki hitelező (ő az, akinek az örökhagyó tartozott) nem jut egyezségre. Ebben az esetben is megoldást jelenthet ez a lehetőség.

Vannak kivételek, emelte ki dr. Böröcz Helga, amely ügytípusokban nem lehet közjegyző előtti egyezséget kötni, ilyenek:
•    a személyi állapotot érintő és egyéb családjogi tárgyú,
•    a végrehajtási,
•    a munkaügyi,
•    az állami vagyonnal kapcsolatos jogviszonyok
•    vagy olyan ügyben, amelyben külföldi anyagi jogot kell alkalmazni.
Arra is felhívta a figyelmet a szakember, hogy a közjegyző az egyezség során nem közvetít a felek között, a vitába nem folyik bele, hanem pártatlan, független hatóságként jár el.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.