2000. december 18. 11:00

A pénzügyminisztériumi és jegybanki vezetői kinevezések után az elemzők láthatóan elbizonytalanodtak a kamatpolitika kilátásait illetően.

A Reuters decemberi felmérése szerint a negyedik negyedévre tovább lassuló növekedést vetítettek előre az elemzők, és jelentősen csökkentették előrejelzéseiket az éves növekedési rátára is. A pénzügyminisztériumi és jegybanki vezetői kinevezések után az elemzők láthatóan elbizonytalanodtak a kamatpolitika kilátásait illetően.

Az elemzők érdeklődősének középpontjába az infláció után ismét a gazdasági növekedés került. A főbb kereskedelmi partnerek gazdasági bővülésének lassulása a magyar gazdaságra is számottevő hatással van az. A várttól elmaradó 3. negyedéves beruházási adatok után a GDP a várt 5.45 %-kal szemben csak 4.6 %-kal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, emiatt az elemzők jelentősen csökkentették növekedési előrejelzéseiket. A konszenzus előrejelzés szerint a gazdaság lassulása a negyedik negyedévben is folytatódik, és 4.37 % körül lesz.

A 2000-re vonatkozó átlagelőrejelzés 5.32 %-ra csökkent a novemberi felmérésben látott 5.65 %-ról. Jövőre a negyedik negyedéves rátához képest élénkülést várnak az elemzők, amely mögött már nem a kiemelkedő nettó export, hanem inkább a belföldi felhasználás lesz. A 2001-es növekedés a konszenzus szerint 5.09 %-ra becsülhető.

A megfordult inflációs trend ellenére az elemzők a dezinflációs folyamat folytatódását várják. Az általános vélemény szerint a 10.6 %-os novemberi adattal a fogyasztói árnövekedés elérhette csúcsát, januárra akár újra egyszámjegyűvé válhat az infláció. Decemberre a várakozások 10.16 % körül szóródnak, míg a 2000-es átlagra 9.81 % adódik. A jövő éves átlagos inflációra a konszenzus 8.56.

Az utóbbi napokban bejelentett változások a Pénzügyminisztérium és a jegybank élén bizonytalanságot teremtett a monetáris politika irányát illetően. A 2 hetes betéti kamatra adott becslések szóródása a következő két évre minden eddiginél szélesebbé vált. Az előrejelzések 2001 végére 8 és 11 %, 2002 végére pedig 6.5 és 10 % között változtak. Az árfolyamrendszer esteleges megváltoztatása az egyik legtöbb bizonytalanságot hordozó tényezőnek bizonyult.

A rövid távú kamatkilátások az elemzők szerint biztosabbnak látszanak. Nyolc elemző szerint 14-ből az MNB nem fog újabb kamatemeléssel reagálni a kedvezőtlen novemberi inflációs adatra, és a kéthetes betéti kamat január végéig változatlan, 11.75 % marad. Az elemzők egy kisebb része kamatcsökkentést vár a következő hetekre, és csak egy elemző akadt, aki kamatemelést vetített előre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.