2016. január 27. 16:10

Az idei évben még mélyebbre kell a zsebébe nyúlni annak a cégnek, amely szeretne hirdetni az amerikai futball bajnokság döntőjén, a Super Bowlon.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Évről-évre óriási sport és médiaeseményt az NFL, az amerikai foci liga bajnokságának a döntője, a Super Bowl. A közvetítési jogot elnyerő tévétársaságok őrült összegeket fizetnek a lehetőségért, ám az elsőre jelentős összegek az egyre növekvő reklámbevételek miatt rendre megtérülnek. A közvetítési jogokat az NFL rotációs rendszerben adja el immár hosszú ideje az országos csatornáknak, idén a CBC lesz a „házigazda”. A mérkőzést  február 7-én rendezik, és a körítés talán még a szokásosnál is erősebb. A szünetben tartandó mini koncertre például nem egy, hanem három világsztárt is megnyertek. A Coldplay, Beyonce és Bruno Mars fog összesen negyed órát kapni, hogy a jubileumi 50. Super Bowl szünetében szórakoztassák a nézőket és persze a tévék előtt ülő tömeget.

Az USA-ban ugyanis ez az esemény, amit szinte mindenki néz. A tavaly közvetítést 114 millióan követték átlagosan, míg a szünetben tartott koncert (Half Time Show) nézettsége még ennél is magasabb 118 milliós volt. A számok önmagukban is elképesztően magasak, de még megdöbbentőbb, ha összevetjük azzal, hogy általánosságban egy "erős nézettségű műsor” 12-15 millió embert ér el.

Ezt az óriási tömeget persze a hirdetőknek meg is kell fizetnie, a nézettség növekedésével párhuzamosan a reklámidő is egyre nőtt az utóbbi években. Az idén 11 százalékkal kell átlagosan többet fizetni egy 30 másodperces reklámszpotért, mint tavaly. Az árak – attól függően, hogy egy-egy cég mennyi időt vesz – az adage.com információi szerint 4,6 és valamivel több, mint 5 millió dollár között szórnak. Számos cég nem elégszik meg egy rövid reklámmal, hanem több hirdetési időt is vásárolnak. Így például a hagyományosan jelenlevő sörgyártó, az Anheuser-Busch InBev egy 60 és egy 30 másodperces filmmel is jelen lesznek, ahogy a Hyundai is legalább kétszer fel fog tűnni a reklámblokkokban.

Az American Apparel botrányos hirdetései

A legnagyobb vállalatok mellett idén is lesz néhány – globális viszonylatban – kisebbnek tekinthető cég, amely a reklámbüdzséjének számottevő részét költi el a Super Bowl alatt. Ez persze kétélű fegyver, hiszen óriási közönség találkozik a hirdetésekkel, ám mivel a vállalatok erre az eseményre nagyon készülnek, így mégsem olyan könnyű kitűnni. Számos olyan volt az elmúlt években, amikor direkt a Super Bowlra készült reklámfilmet mutattak be, amelyet később ugyanolyan formában már nem is használt a hirdető vállalat. Elképzelhető egyébként, hogy erre idén is lesz példa, mivel a hírek szerint a Toyota egy 90 másodperces reklámfilmmel készül. Várhatóan ez később csak a neten lesz elérhető, és a tévében ennek rövidített, 30 másodperces változatával találkozhatnak később a nézők.

A Super Bowl kapcsán érdemes azt is megemlíteni, hogy a felmérések szerint a tévénézők – ellentétben sok más műsorral – kimagasló arányban nézik meg a hirdetéseket is. Várhatóan idén sem lesz ez másképp, ráadásul az előzetes számok alapján újabb nézői csúcs születhet. Az idei rájátszásban, a döntőig vezető úton lejátszott mérkőzések ugyanis már számos ilyen rekordot hoztak. Az első körben az ősellenségeknek számító Pittsburgh Steelers – Cincinnati Bengals meccset az egyik sportcsatorna adta, ott kábeltévés nézettségi csúcs volt. A vasárnap lejátoszott, a két legendás irányító csatáját Payton Manning és Tom Brady utolsó csatájaként beharangozott Denver Broncos – New England Patriots meccs pedig az utóbbi 30 év legnézettebb konferencia döntő lett, 53,3 millióan követték.

A Super Bowl kapcsán a nézettségi rekordot az veszélyeztetheti csak, ha az idényben és a rájátszásban is félelmetesen magabiztos Carolina Panthers már az első félidőben eldönti a meccset, és a tét nélküli második félidőre már kevesebb néző lesz kíváncsi. Ez egyébként a hirdetők számára is állandó kockázat, hiszen egy-egy kiélezett végjáték esetén az utolsó percek reklámideje kimagasló számokat tud hozni, ám ha lefutottá válik a találkozó, akkor csalódást keltő lehet a hirdetők számára is az eredmény.

mfor.hu