2006. szeptember 5. 11:51

Jól mérhető egy szolgáltatás színvonala a hazánkban is terjedő megfigyeléses módszer segítségével. Az álcázott vásárlások előnye, hogy a megfigyelt nincs vele tisztában, ki áll a pult túlsó oldalán. Az mfor.hu a mystery shopping hazai helyzetének nézett utána.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Piackutatási trendek. A mystery shopping fajtái.

A módszerrel kapcsolatban Vizi Ferenc, a Forecast Research kutatási vezetője szkepticizmusának adott hangot: "Örök dilemma, ki a jó próbavásárló. Az utcáról beeső ember, aki még soha nem töltött ki egyetlen kérdőívet sem, vagy a rutinos kérdezőbiztos, aki tisztában van vele, mikor mire figyeljen?"

Emiatt a módszer használata helyett lehetőség szerint valamilyen alternatív megoldást javasolnak ügyfeleiknek. Ha mindez mégsem sikerül, annak Vizi szerint általában anyagi oka van. Egy teljes próbavásárlás - amely egységenként 5-8 ezer forint - jóval olcsóbb lehet, mint egy komplett telefonos megkérdezés

A szakértő úgy véli: a módszerek tárháza igen széles és minden kornak megvannak a piackutatási trendjei. Kedvelt a fókuszcsoportos teszt, néhány éve pedig a mystery shopping terjed. A választást főként a vállalat tőkeereje és marketingje határozza meg, ahol pedig a piackutatásra nem fordítanak kellő figyelmet, ott biztosan nem ezt a technikát fogják alkalmazni.

Istvánko Viktória

Menedzsment Fórum