2000. december 19. 11:00

Az S&P hitelminősítő is magasabb kategóriába helyezte a magyar devizaadosságot

A Standard and Poors Magyarország devizaadósságát A mínuszra minősítette fel a korábbi BBB plusz kategóriáról. Az S&P tulajdonképpen az utolsó nagy hitelminősítő volt amely javította az ország besorolását.
A hitelminősítő indoklásában kiemelte az export növekedésének imponáló mutatóit, amely hátterében a magas hozzáadott értéket termelő feldolgozó ipar áll. Az ország modernizációját, valamint a fejlett pénzügyi rendszer kialakulását segítette a külföldi tőkebeáramlás, amely az elmúlt tíz évben átlagosan a GDP 4,6 százaléka volt.
Az ország küső adosságának az exporthoz viszonyított aránya így az idei évben 29 %-ra csökkenhet, szemben 43%-ról,és az 1995-ös 165%-ról.
Az S&P szerint - idézi a céget a Reuters - a besorolás további javítása elsősorban az árfolyam- és kamatpolitika koordinációján múlik, ami előmozdíthatja az infláció és a kamatok mérséklődését.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.