<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága lendült akcióba legutóbb. A vizsgálatok eredményeként többek között a Lidl-nél és az Auchannál is jogsértéseket tapasztaltak.

A kormany.hu oldalán közzétett jogsértés-lista szerint összesen 4 vállalkozás esetében talált szabálytalanságokat a NÉBIH, mindnél más-más jellegű problémákat tártak fel. A vállalkozások között két országos üzletlánc is megtalálható: a Lidl és az Auchan.

A Lidl esetében a "Vegyesgyümölcs Pálinka (Alk.: 37,5% vol.) megnevezésű, forgalmazza: Lidl Magyarország Bt." termékkel volt komoly gond, ami az összes ilyen néven értékesített termék esetében fennáll függetlenül a kiszereléstől és tételazonosító jelöléstől.

A NÉBIH szerint a Lidl által az üzletekben árult és leselejtezett gyümölcsöt adta át a pálinka előállítójának azzal a szándékkal, hogy azokat a pálinkafőzéshez használják fel.

Az Auchan esetében a "Vinaigre de vin rouge" vörösborecettel volt probléma, ami tételszámtól és kiszereléstől függetlenül minden azonos megnevezésű árucikket érintett. A gond az a termékkel, hogy az Auchan nem tudta biztosítani a termék nyomon-követhetőségét. A hatóság felhívására a helyszínen nem tudták igazolni, hogy az Európai Gazdasági Térség valamely szerződő államának hatáskörrel rendelkező szervezete kiállított volna az áruval kapcsolatban minősítést.

Szintén a nyomon-követhetőséggel volt probléma a Tokaj Spirit Kft. esetében is. A Vegyesgyümölcs Pálinka (Alk.: 37,5% vol.) LOT 8016 azonosítójú lédig vegyes pálinkánál nem tudták hitelt érdemlően igazolni a felhasznált alapanyagok eredetét. Nem rendelkeztek gyártmánylappal és gyümölcs alapanyag nyilvántartással sem.

A negyedik vállalkozás, ahol problémát tárt fel a NÉBIH, a kiskőrösi székhelyű Gábor-Vin Borászati, Mezőgazdasági Kft. volt, esetükben több termék is kifogásolható volt. Pontosabban:

  • a "Borivók Bora" Duna-Tisza közi száraz fehér,
  • a "Borivók Bora" Duna-Tisza közi félédes, fehér,
  • a "Borivók Bora" Duna-Tisza közi félédes vörös

esetében a NÉBIH úgy találta, hogy a hibás illata és íze miatt tilos forgalomba hozni.

Frissítés: cikkünk megjelenése után a Lidl a következő kiegészítést juttatta el a szerkesztőségünkhöz:

"A Lidl Magyarország, mint a NÉBIH Élelmiszerpazarlás Munkacsoportjának aktív tagja, az  általa forgalmazott Vegyesgyümölcs pálinka esetében a selejtes, pontosítva esztétikai hibás, gyümölcsökből történő pálinka főzetése a vállalat élelmiszer pazarlás csökkentésére irányuló odafigyelésének részeként került megvalósításra. Az áruházakban egy, a gyümölcsökre és zöldségekre kidolgozott, azok minőségének ellenőrzését érintő, két óránkénti átválogatási rendszer működik, melynek célja, hogy a vásárlók kizárólag tökéletes esztétikai állapotban lévő gyümölcsöket találjanak a polcokon. Az itt kiválogatott, esztétikai hibás gyümölcsök hulladékká váltak, amely elkerülésére a vállalt a magyar gyümölcsökből partnerével pálinkát főzet. A termék csomagolásán egyértelműen fel van tűntetve, hogy újrahasznosított gyümölcs is kerül az alapanyagba, azaz egy recycling pálinka, mellyel a vásárlók tájékoztatása megtörténik. A NÉBIH ellenőrzés során feltárt nyomonkövethetőségi pontatlanság okán került a termék visszahívásra a polcokról."

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.