2015. augusztus 24. 05:25

Sok száz millió fontjába kerülhet a legnagyobb európai diszkont légitársaságnak egy bírósági ítélet, amely szerint a Ryanairt két év helyett hat évig terheli kártérítési felelősség járatainak késéséért.

Egy manchesteri bíróság pénteken úgy döntött, hogy az utasoknak hat év áll rendelkezésükre, hogy bejelentsék kártérítési igényüket, nem pedig két év, ahogy az ír társaság apró betűs utazási feltételeiben áll.

A bíróság előtt a Ryanair azzal érvelt, hogy az utazási feltételek elfogadásával az utasok a két év igénybejelentési határidőt is elfogadták. A bíróság szerint azonban az uniós szabályok minden esetben elsőbbséget élveznek. Az uniós előírás pedig úgy szól, hogy az utas hat évig jelentkezhet kártérítési igénnyel, és három órát meghaladó késés esetén 600 eurót követelhet, hacsak nem "rendkívüli körülmények" okozták a késést.

A légitársaságnak saját számításai szerint 610 millió font többletkiadást jelenthet, ha elutasítják a fellebbezését.

A manchesteri bíróságon hat utas panaszát tárgyalták, akiknek a spanyolországi Reusból Londonba tartó járata 2008 márciusában 9 óra 50 percet késett. A keresetet 2014 januárjában nyújtották be.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.