<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A részmunkaidős munkavégzés nem kedvező a családok anyagi helyzete szempontjából, mert konzerválja a szegénységet - állítja Borbély Szilvia, az Európai Szociális Alap és a magyar kormány támogatásával megjelent elemzésben.

A részmunkaidős foglalkoztatásról készült tanulmány szerint a foglalkoztatási ráta növelésére, a családi élet és a munka összehangolására a részmunkaidőnél sokkal kedvezőbb hatással van a távmunka, vagy az azzal kombinált rugalmas vagy kötetlen munkaidő.

Borbély Szilvia rámutat: az alacsony bérszínvonalú országokban a részmunkaidős foglalkozással megszerzett jövedelem rendkívül alacsony. A részmunkaidős foglalkoztatás előmozdítása ezekben az országokban könnyen a jövedelemegyenlőtlenségek növekedésének újabb forrásává válhat.

Ráadásul a részmunkaidős foglalkoztatás a munkaadóknak sem feltétlenül előnyös, hiszen vannak olyan költségek (munkába járási és adminisztrációs költségek, egészségügyi hozzájárulás), amelyek azonosak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakéval - emlékeztet az elemzés készítője.

A részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a szakértők döntően két szempontból szokták fontosnak tartani Magyarországon - fejti ki Borbély Szilvia. Az egyik az aktív korúak - elsősorban a nők - visszavezetése a munkaerőpiacra, a másik az idősebb munkavállalók részmunkaidős foglalkoztatása. A részfoglalkoztatás kedvelt módja továbbá a diákfoglalkoztatás, amelynek során a diákok  tanulmányaik mellett vállalnak munkát.

A felmérésben résztvevők adatai alapján a részmunkaidős munkavégzés leginkább a középiskolát végzett nőkre és az egyetemet vagy főiskolát végzett férfiakra jellemző. A részmunkaidőben dolgozó férfiak és nők kétharmada a versenyszférában, 22 százaléka a közszférában, és 10 százaléka a civil szférában található. A nők és férfiak egyaránt 40-40 százaléka fizikai dolgozó. Borbély Szilvia figyelemre méltónak tartja, hogy a részmunkaidőben dolgozók között viszonylag magas, 7,1 százalékos a vezetői állást betöltők aránya.

A felmérésből kiderül, hogy a részmunkaidős munkavállalás leginkább a nők számára jelent kényszerűséget. A teljes munkaidőben dolgozó nők és férfiak 28-28 százaléka szeretne kevesebbet dolgozni, míg a nem teljes munkaidőben dolgozó nők 22 százaléka, a férfiaknak viszont csak 13,8 százaléka vállalna több munkát.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.