2010. február 15. 15:11

Székesfehérvári gyárában ajánl állást a holland Philips elektronikai vállalat a franciaországi Dreux-ben felszámolás alatt álló gyára dolgozóinak, amit felháborítónak tartanak a francia szakszervezetek.

A Philips gazdasági okokra hivatkozva a hétvégén jelentette be, hogy a szociális partnerekkel folytatott megbeszéléseket követően február 12-én végleg bezárta a franciaországi Dreux-ben plazma televíziókat gyártó üzemét. A gyár tervezett felszámolásról először tavaly októberben tett említést az elektronika cég, amely 2005-ben 350, tavaly pedig 279 munkahelyet számolt fel Dreux-ben. A még a gyárban dolgozó 212 ember a tervezet bezárás ellen tiltakozásul januárban saját ellenőrzése alá vonta az egész üzemet.

A dolgozókat hétvégén ajánlott levélben értesítette a vezetőség a végleges bezárásról, s arra kérte őket: hétfőn már ne menjenek be a munkahelyükre. Ennek ellenére hétfőn nagy részük megpróbált bejutni a biztonsági őrökkel körülzárt épületbe. Végül a munkahelyük éttermében tartott üzemi tanácsi ülésen a dolgozók úgy határoztak: bírósághoz fordulnak a felszámolási eljárás felfüggesztése és a munkahelyek megtartása végett.  A szakszervezetek tiltakozásukat fejezték ki amiatt is, hogy a Philips egy második ajánlott levélben "durva módon" székesfehérvári gyárában ajánlott új állást a dolgozóknak. Határozatlan időre, havi 450 euróért. A levélben feltételként van megjelölve a magyar nyelv ismerete.

A France 2 közszolgálati televízió híradójában a munkások elmondták: az elbocsátás előtt a Philips köteles munkát ajánlani francia dolgozóinak a cégcsoporton belül azoknak, akik szeretnének a vállalatnál maradni, de egyikük sem hajlandó jelenlegi fizetése töredékért Magyarországra költözni és ott dolgozni.

Christian Estrosi ipari miniszter jelezte, hogy a Philips gyárának helyén egy 300 főt foglalkoztató hívásközpont nyílik majd. A minisztérium azt is tudatta, hogy már tárgyalásokat folytat egy másik vállalattal a Philips mind a 212 dolgozójának átvétele érdekében. Luc Chatel kormányszóvivő a France Info hírrádióban elmondta: "A dolgok bejelentésének módja kétségtelenül durva volt. Most az a fontos, hogy a Philips vállalja a felelősséget, a kormány pedig segítse a szociális partnereket abban, hogy a dolgozóknak helyben, Dreux-ben találjanak új munkát". Laurence Parisot, a Francia Munkaadói Szövetség (MEDEF) elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a munkajog arra kötelezi a vállalatokat, hogy néha "modortalan ajánlatokat tegyenek".

"A magyarországi ajánlat természetesen leginkább provokációnak hat, de ez elsősorban véleményem szerint a munkajogunk abszurditásának következménye, amely arra kötelezi a munkáltatót, hogy ilyen jellegű ajánlatot tegyen" - fogalmazott a France 2 televízióban a MEDEF elnöke.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.