TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az EU-tagállamok munkaerőpiacainak a tagjelöltek előtti fokozatos megnyitását ajánlja az osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter.

Martin Bartenstein szerint az egyes pályázó államok, sőt szakmák között is különbséget kellene tenni a sorompók felemelésének ütemében.

A miniszter szerint egyes államok polgárai már röviddel a csatlakozás után szabadon vállalhatnának munkát az unióban. Mások (például Szlovákia) esetében viszont a Németország által javasolt teljes, hétéves átmeneti periódust ki kellene várni -- javasolja az osztrák miniszter a Der Standardnak adott nyilatkozatában.

Az ilyen korlátozások által sújtandó államokkal Ausztria kétoldalú egyezmény keretében szabályozhatná a munkaerő-vándorlást, kedvezményben részesítve bizonyos szakmák ismerőit. Bartenstein szerint Brüsszelnek jelentős jogköröket kellene az egyes tagállamok részére leadnia, hogy azok a mindenkori igényeikhez igazodva tudjanak felmentést adni kétoldalú alapon, mégpedig szakmák és országok szerint szelektálva. Az eljárás ebből a szempontból hasonló lehetne ahhoz, amilyet annak idején a spanyol és a portugál csatlakozás kapcsán követtek. A miniszter szerint ugyanakkor politikai-diplomáciai szempontból kényes lehet, ha egyes országokat hátrányban kell részesíteni.

Maga Bartenstein nem tart attól, hogy a bővítés után drámai mértékű munkaerő-vándorlás indulna meg. A politikus szerint az ilyen félelmek a múltban is megalapozatlannak bizonyultak. Problémát jelenthetnének viszont az osztrák határ közelében lévő agglomerációk, mint például Pozsony, ahonnan nagyszámú ingázó kereshetne megélhetést Ausztriában.

Más lenne a helyzet ilyen szempontból akár Szlovénia, akár a balti államok tekintetében. A politikus Magyarországra ugyan nem utalt, kijelentette viszont, hogy az egyes államoknak önmagukban is érdekük lehet az elvándorlás fékezése, mégpedig az agyelszívás lassítása végett.

Bartenstein szerint a munkaerő-vándorlással együtt korlátozni kellene az olyan szolgáltatói tevékenységek áttelepítését, amelyeket ürügyként lehetne felhasználni a munkaerő vándoroltatására is. Ilyen lehetőségek kikényszeríthetőségére ugyanis már van precedensértékű európai törvényszéki határozat.

Elutasította viszont az osztrák miniszter a szakszervezetek és a munkavállalói kamara azon követelését, hogy határidő nélkül korlátozzák a munkaerő-vándorlást, a liberalizációt ahhoz az időponthoz kötve, amikor a keleti bérek elérik a tagállamokban szokásos szint 80 százalékát. Ez ugyanis évtizedekig tartó átmenetet jelentene, ami szerinte megvalósíthatatlan.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.